Αποθήκευση χαλιών

Αποθήκευση χαλιών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα

Αν αποφασίσετε να φυλάξετε ένα χαλί στο σπίτι σας (αποθήκευση), θα πρέπει προηγουμένως να το σκουπίσετε πολύ καλά μπρος – πίσω. Βεβαιωθείτε για την ανεξιτηλότητα των χρωμάτων μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας. Αν το πανί δεν χρωματιστεί, θα πρέπει να περάσετε όλη την επιφάνεια με μία βούρτσα βουτηγμένη σε διάλυμα άσπρου ξυδιού (1 μέρος νερού με 1 μέρος λευκού ξυδιού). Βουρτσίστε πάντα προς τη μεριά του πέλους. Έτσι το χαλί θα καθαρίσει και ταυτόχρονα τα χρώματα του χαλιού σας θα διατηρηθούν λαμπερά.

Αφού το περάσετε με αυτό το διάλυμα, το αφήνετε μερικές ώρες να στεγνώσει σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν κατά λάθος πέσει περισσότερη ποσότητα διαλύματος σε κάποιο σημείο του χαλιού, το περνάτε με ένα απορροφητικό πανί, ώστε να τραβήξει την παραπανίσια υγρασία Όταν το χαλί στεγνώσει, και μόνο τότε, το σκουπίζετε και μετά είστε έτοιμοι να το συσκευάσετε. Δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ίχνος υγρασίας, γιατί αν φυλαχτεί με αυτήν, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι θα καταστρέψουν βαθμιαία τις ίνες του χαλιού.

Τυλίξτε το χαλί σφιχτά, ομοιόμορφα και με φορά, αντίθετη προς το πέλος του. Έπειτα τοποθετείστε εσωτερικά κάποιο αντισκωρικό, αποφεύγοντας τα σπρέι του εμπορίου, διπλωμένο σε χαρτί ή ύφασμα. Ποτέ να μην ακουμπάει απευθείας με το μαλλί.

Συσκευάστε το τυλιγμένο χαλί σε υφασμάτινη ή νάιλον θήκη με μερικές τρυπούλες για να αναπνέει καλύτερα. Αν χρησιμοποιήσετε καμφορά, η ναφθαλίνη θα πρέπει να προσέξετε να μην έρθει σε επαφή με το μαλλί γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων και καταστροφής του πέλους.

Σημείο που θα επιλεγεί για την αποθήκευση

Το μέρος που θα επιλεγεί για την αποθήκευση, πρέπει να προσεχτεί ιδιαιτέρως.

Θα πρέπει :

  1. να είναι στεγνό, γιατί η υγρασία καταστρέφει τις ίνες του χαλιού.
  2. Να είναι δροσερό, γιατί η πολλή ζέστη το ξεραίνει τελείως και χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του.
  3. Να αερίζεται καλά για την αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών και μυρωδιών που ευνοούνται από την απουσία φρέσκου αέρα.
  4. Προσοχή στις ανώμαλες επιφάνειες για την αποφυγή δημιουργίας φουσκωμάτων στην επιφάνεια του χαλιού.

Αν έχετε χαλιά φυλαγμένα στην αποθήκη, τα οποία δεν χρησιμοποιείτε, ελέγξτε την κατάστασή τους, μία φορά το χρόνο (κατά προτίμηση την άνοιξη). Κατά τον έλεγχο, πρέπει να γίνεται άνοιγμα της συσκευασίας και να αερίζονται υπό τις ακτίνες του ηλίου για 2 – 3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνονται όλοι οι επιβλαβείς μικροοργανιμοί που πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί κατά την παρουσία του χαλιού σε σκιερό χώρο συσκευασμένο. Έπειτα σκουπίστε τα και επανασυσκευάστε τα.

Ακολουθεί το βίντεο με την παρουσίαση των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν την αποθήκευση των χαλιών σας.

Αναλαμβλανουμε την παραλαβή με απλή συντήρηση / φρεσκάρισμα, ασφαλή αποθήκευση και επιστροφή τους όποτε το επιθυμείτε.

Αν όλα τα παραπάνω αυτά σας φαίνονται δύσκολα ή βαρετά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Καλέστε μας τώρα, να κλείσετε το ραντεβού παραλαβής τους και όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα σε μας.