
Απολύμανση | Πληροφορίες – Ορολογία – Χρησιμότητα – Διαφοροποιήσεις
Πολύς λόγος γίνεται για απολύμανση και απολυμαντικά, λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού. Η μεγάλη έξαρση, με επιπτώσεις παγκοσμίως, αλλά και η ικανότητα διασποράς του νέου αυτού ιού, έχει φέρει στην επικαιρότητα εξειδικευμένες έννοιες και διαδικασίες. Πάμε να δούμε τι ισχύει και τι θα πρέπει να προσέχουμε, είτε είμαστε επαγγελματίες, είτε είμαστε απλοί πολίτες μιας κοινωνίας, στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος επιμόλυνσης.
Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τους μικροοργανισμούς.
Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τους μικροοργανισμούς είναι συνυφασμένη με τη ζωή. Μικροοργανισμοί υπάρχουν στο περιβάλλον, στον αέρα, στο νερό, στα τρόφιμα, και στο σώμα μας. Αρκετοί από αυτούς είναι ακίνδυνοι, πολλοί είναι χρήσιμοι και λίγοι αποτελούν μια συνεχή, δυνητική απειλή για τον άνθρωπο. Η παρουσία όμως των μικροβίων στο περιβάλλον, ακόμα και των θεωρούμενων ακίνδυνων, συνιστά ένα διαρκή, υπαρκτό, κίνδυνο, για την ανάπτυξη μιας λοίμωξης.
Ιστορική αναδρομή
- Ο Ιπποκράτης συμβούλευε να καθαρίζονται οι πληγές με ξύδι και κρασί (προϊόντα οξέων και αλκοόλης)
- Οι Αιγύπτιοι για να εμποδίζουν τη σήψη των πληγών και των πτωμάτων χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια και σαπούνι
- Κατά το Μεσαίωνα, έκαιγαν θείο και διάφορα ξύλα, όπως κέδρο, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας της πανώλης γιατί οι ατμοί και τα αέρια που παράγουν περιέχουν μεγάλες ποσότητες φορμαλδεϋδης
- Οι πραγματικές βάσεις αντισηψίας τέθηκαν τον 19ο αιώνα
- Το 1827 ο Alcock επεσήμανε την αξία των υποχλωριωδών αλάτων ως αντισηπτικών
- Το 1867 ο Lister αρχίζει στη Γλασκόβη να εφαρμόζει μεθόδους απολύμανσηςτων εργαλείων καθώς και τον ψεκασμό της ατμόσφαιρας με φαινόλη πριν από τις εγχειρήσεις
- Το 1881 μπαίνουν οι βάσεις της Αποστείρωσης από τον R. Koch ο οποίος ανέλυσε τις ιδιότητες του ατμού και του θερμού αέρα και την επίδρασή τους στα μικρόβια.
Ορολογίες
Ο καθαρισμός είναι η απομάκρυνση των ορατών ρύπων (οργανικών και ανόργανων υλικών) από αντικείμενα και επιφάνειες. Πραγματοποιείται με νερό, με κάποιο προϊόν καθαρισμού (απορρυπαντικό ή ενζυματικό προϊόν), και τρίψιμο. Ο καθαρισμός δεν θανατώνει βακτήρια, ιούς ή μύκητες, οι οποίοι γενικά αναφέρονται ως “μικρόβια”. Τα προϊόντα καθαρισμού αφαιρούν τα μικρόβια, τη βρωμιά και άλλα οργανικά υλικά με την ορθή χρήση τους, την τριβή και το καλό ξέβγαλμα, σε επίπεδο 90%. Ο σχολαστικός καθαρισμός είναι απαραίτητος πριν από την απολύμανση ή την αποστείρωση, διότι τα ανόργανα και οργανικά υλικά που παραμένουν στις επιφάνειες των οργάνων παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών.
Απολύμανση καλείται, η διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η εξάλειψη ή η μερική καταστροφή ή η αναστολή του πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών, εκτός των σπόρων, με χημικά μέσα, σε αντικείμενα και επιφάνειες. Προσοχή! Η απολύμανση δεν επιτυγχάνεται σχεδόν ποτέ ακαριαία, αλλά μετά από την πάροδο του χρονικού ορίου που προτείνει ο κατασκευαστής για το προϊόν του και το είδος της επιφάνειας χρήσης.
Αποστείρωση ορίζεται ως η, με φυσικά ή χημικά μέσα, καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων των μικροβίων.
Μικροβιοκτόνα είναι οι χημικές ουσίες οι οποίες καταστρέφουν μικροοργανισμούς σε αντικείμενα ή επιφάνειες (απολυμαντικά) ή σε ζώντες ιστούς (αντισηπτικά). Ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού στον οποίο δρουν ονομάζονται Bακτηριοκτόνα (bactericide), Iοκτόνα (virucide), Mυκητοκτόνα (fugicide), Μυκοβακτηριοκτόνα (tuberculocide), Σποροκτόνα (sporicide),κ. ά.
Αντισηψία είναι, η με χημικά μέσα καταστροφή των μικροβίων που βρίσκονται σε ζώντες ιστούς όπως το δέρμα και οι βλεννογόνοι.
Απολύμανση
Απολύμανση καλείται, η διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η εξάλειψη ή η μερική καταστροφή ή η αναστολή του πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών, εκτός των σπόρων, με χημικά μέσα, σε αντικείμενα και επιφάνειες. Η διαδικασία αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, ανάλογα με το επίπεδό της, που κυμαίνεται από τη σποροκτονία έως τη μείωση του αριθμού των μικροβίων. Η απολύμανση στο σπίτι, ειδικά σε συγκεκριμένες επιφάνειες, είναι απαραίτητη. Η εξυγείανση (Sanitization) έχει αποτελεσματικότητα κατά τον ISSA, της τάξεως 99,999 %, ενώ η απολύμανση (Disinfection) έχει 99,9999 %.
Ένα προϊόν ονομάζεται «απολυμαντικό» όταν μειώνει τον αριθμό των μικροβίων κατά 1.000 – 100.000 φορές (ανάλογα με το είδος των μικροβίων και των προδιαγραφών μείωσης που θέτουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρότυπες μέθοδοι δοκιμών για την αποτελεσματικότητα). Ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι ευκολότερο να εξουδετερωθούν, αν και ο τρόπος δράσης αλλάζει στα διάφορα απολυμαντικά. Γενικά, τα βακτήρια και κάποιοι ιοί είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ μύκητες, σπόροι βακτηρίων και άλλοι ιοί είναι πιο δύσκολο. Πολύ συχνά οι όροι αποστείρωση, απολύμανση χρησιμοποιούνται μαζί ως συνώνυμοι, αλλά δεν είναι. Ενώ η απολύμανση εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος των παθογόνων μικροοργανισμών, η αποστείρωση τους εξουδετερώνει ή τους καταστρέφει όλους.
Επίπεδα απολύμανσης
- Απολύμανση υψηλού επιπέδου (high level disinfection). Καταστροφή όλων των μικροοργανισμών εκτός ενός μεγάλου αριθμού σπόρων.
- Απολύμανση ενδιάμεσου επιπέδου (intermediate level disinfection). Καταστροφή των περισσότερων μικροβίων, ιών και μυκήτων, του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης αλλά όχι των σπόρων.
- Απολύμανση χαμηλού επιπέδου (low level disinfection). Καταστροφή των περισσότερων μικροβίων, μερικών ιών και μυκήτων, αλλά όχι του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και των σπόρων.
Κατάταξη μικροοργανισμών ανάλογα με το βαθμό αντοχής τους στην απολύμανση
Παθογόνοι μικροοργανισμοί – Χρόνος επιβίωσης στις επιφάνειες
Νέος κορωνοϊός COVID-19 – Χρόνος επιβίωσης στις επιφάνειες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΕΟΔΥ – Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό COVID-19
Απολύμανση και απολυμαντικά
Σύμφωνα με τον EPA (Environmental Protection Agency) απολυμαντικό είναι αυτό που μπορεί να μειώσει τα βακτηρίδια και τους μικροοργανισμούς, σε μια επιφάνεια, κατά τουλάχιστον 99,9 τοις εκατό. Ένα απλό διάλυμα νερού και λευκαντικού, πχ της οικιακής χλωρίνης, μπορεί να είναι απολυμαντικό, ανάλογα με τη συγκέντρωση του λευκαντικού στο διάλυμα.
Το υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl), που αποτελεί το βασικό συστατικό της οικιακής χλωρίνης, είναι ισχυρό απολυμαντικό ευρείας χρήσης. Είναι αποτελεσματικό απέναντι και στα πιο ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη και κατά πολύ φθηνότερο σε σχέση με άλλα απολυμαντικά μέσα. Μάλιστα, συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απολυμαντικό για την πρόληψη ειδικών κινδύνων, μεταξύ των οποίων και ασθένειες που προέρχονται από ιούς, καθώς επίσης και για την απολύμανση νοσοκομειακών χώρων.
Τα διαλύματα αλκοόλης, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% αλκοόλης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν απολυμαντικά.
Ιδιότητες ενός ιδανικού απολυμαντικού
- Να έχει ευρύ αντιμικροβιακό φάσμα και ταχεία δράση
- Να μην αδρανοποιείται από οργανικές ουσίες και να είναι συμβατό με σαπούνια, καθαριστικά και άλλα χημικά
- Να μην είναι τοξικό για τους χρήστες
- Να είναι συμβατό με τα αντικείμενα και τις επιφάνειες
- να μην οξειδώνει εργαλεία και μεταλλικές επιφάνειες και να μην καταστρέφει ελαστικά, πλαστικά και άλλα υλικά
- Να έχει υπολειμματική ενέργεια στις επιφάνειες (να αφήνει ένα αντιμικροβιακό φιλμ)
- Να είναι εύκολο στη χρήση (ετικέτες με σαφείς οδηγίες)
- Να είναι άοσμο ή να έχει ευχάριστη οσμή
- Να είναι οικονομικό
- Να είναι υδατοδιαλυτό
- Να έχει καλές καθαριστικές ιδιότητες
- Να έχει την έγκριση των υγειονομικών αρχών
- Να είναι φιλικό προς το περιβάλλον
Για κάθε απολυμαντικό πρέπει να εξετάζεται:
- Η ελάχιστη αποτελεσματική συγκέντρωση (minimum effective concentration). Είναι η ελάχιστη συγκέντρωσή του, με την οποία επιτυγχάνεται η μικροβιοκτόνος δράση
του. - Το φαινόμενο παράτασης δράσης απολυμαντικού (post exposure effects). Είναι η ικανότητα του απολυμαντικού για παράταση αναστολής ανάπτυξης
των μικροοργανισμών και μετά το πέρας της επαφής του με αυτούς.
Παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας απολύμανσης
- Ο καθαρισμός των αντικειμένων και των επιφανειών
- Ο αριθμός, το είδος και η θέση των μικροοργανισμών
- Η φυσική αντοχή των μικροοργανισμών
- Η συγκέντρωση (όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση τόσο μεγαλύτερη η βιοκτόνος δράση)
- Ο τύπος του απολυμαντικού
- Η δραστικότητα και διεισδυτικότητα του απολυμαντικού και ο χρόνος ζωής του διαλύματος
- Φυσικοί και χημικοί παράγοντες – Θερμοκρασία (προτιμείται χλιαρό νερό), pH, σχετική
υγρασία, σκληρότητα νερού - Η παρουσία οργανικών και ανόργανων υλικών
- Ο χρόνος της έκθεσης
- Η φύση του αντικειμένου
Υπάρχει ιδανικό απολυμαντικό?
Δεν υπάρχει απολυμαντικό που να καλύπτει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η επιλογή βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ της αντιμικροβιακής δραστηριότητας των απολυμαντικών και της ασφάλειας για τους χρήστες και το περιβάλλον.
Για την ασφαλή χρήση των απολυμαντικών
Επιλέγουμε το κατάλληλο απολυμαντικό ανάλογα με το αντικείμενο που θέλουμε να απολυμάνουμε. Προσθέτουμε την ακριβή ποσότητα απολυμαντικού σε ακριβή ποσότητα νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά δοχεία με καπάκι για τη διάλυση και τη διατήρηση διαλυμάτων. Δεν χρησιμοποιούμε το απολυμαντικό διάλυμα της προηγούμενης ημέρας.
Συνήθως θα πρέπει να καθαρίσουμε / απομακρύνουμε κάθε ρύπο από το αντικείμενο και να ξεβγάλουμε καλά, πριν χρησιμοποιήσουμε το απολυμαντικό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε δύο απολυμαντικά ή
απολυμαντικό και απορρυπαντικό μαζί, εκτός αν το προτείνει ο κατασκευαστής. Το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να καταστρέψουμε την δράση και των δύο. Πρέπει να φοράμε γάντια κατά τον καθαρισμό των αντικειμένων. Χρησιμοποιούμε πάντα τα προφυλακτικά μέτρα (μάσκα, προστατευτικά γυαλιά, πλαστική μπλούζα), όταν υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης. Τέλος πλένουμε καλά τα χέρια μας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύμανσης.
Βασικοί κανόνες προστασίας κατά τη χρήση των απολυμαντικών
- Αποφυγή άμεσης επαφής με το δέρμα, με τη χρήση γαντιών, πλύσιμο των χεριών, χρήση
κλειστών υποδημάτων - Αποφυγή εισπνοής ατμών ή λεπτής σκόνης με προετοιμασία σε χώρους με απαγωγή αέρα, ή χρήση μάσκας
- Αποφυγή επαφής με τα μάτια, με χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάλυση
Σπιτική απολύμανση
Η απολύμανση δεν είναι μέρος της ρουτίνας καθαρισμού όλων των αντικειμένων και των επιφανειών, στο σπίτι. Χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις που έχουμε να καθαρίσουμε σωματικά υγρά, ή όταν καθαρίζουμε επιφάνειες που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Τι συμβαίνει δηλαδή με τον καθαρισμό του σπιτιού σας; Χρειάζεται απολύμανση? Θα θελήσετε πιθανότατα να απολυμάνετε πράγματα όπως, τουαλέτες ή νεροχύτες που μπορούν να έρθουν σε επαφή με επικίνδυνα βακτηρίδια. Θα θελήσετε επίσης να απολυμάνετε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως πόμολα, βρύσες, πατώματα, τραπέζια και πάγκους.
Προσοχή! Η υπερβολική χρήση των απολυμαντικών μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε τα μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή τους.
Σημεία, μέσα στο σπίτι, (υψηλού κινδύνου) που είναι πιθανότερο να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς
- Πάτωμα
- Τραπέζια
- Πάγκοι και επιφάνειες εργασίας
- Σημεία συχνών επαφών (χερούλια, βρύσες, νεροχύτες, πόμολα, διακόπτες, τηλέφωνα, τουαλέτες, πληκτρολόγια κλπ)
1ο βήμα για την απολύμανση στο σπίτι
Καθαρίστε τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας σαπούνι (κατάλληλο απορρυπαντικό για την κάθε επιφάνεια) και νερό. Πραγματοποιήστε τον καθαρισμό ρουτίνας συχνά αγγιζόμενων επιφανειών.
2ο βήμα για την απολύμανση στο σπίτι
Αφού έχετε καθαρίσει την περιοχή ή το αντικείμενο με σαπούνι και νερό ή άλλο απορρυπαντικό, εάν είναι βρώμικο, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα οικιακό απολυμαντικό. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα για να εξασφαλίσετε την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του προϊόντος.
Πολλά προϊόντα προτείνουν:
- Κρατήστε την επιφάνεια υγρή για μια χρονική περίοδο (δείτε την ετικέτα του προϊόντος)
- Προφυλάξεις όπως η χρήση γαντιών και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό εξαερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αραιωμένα οικιακά λευκαντικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα οικιακής χλωρίνης) εάν είναι κατάλληλα για την επιφάνεια. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει από την ημερομηνία λήξης του. Το διάλυμα με το λευκαντικό οικιακής χρήσης, θα είναι αποτελεσματικό έναντι των κορωνοϊών, όταν αραιώνεται σωστά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή και τον κατάλληλο εξαερισμό. Ποτέ μην αναμειγνύετε λευκαντικό οικιακής χρήσης με αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Αφήστε το διάλυμα στην επιφάνεια για τουλάχιστον 1 λεπτό.
Απολύμανση σε υφασμάτινες ή άλλες κλωστοϋφαντουργικές επιφάνειες εντός σπιτιού
Για επιφάνειες όπως καναπέδες, ταπετσαρίες, δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες καθαρίστε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας καθαριστικά κατάλληλα για χρήση, σε αυτές τις επιφάνειες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους. Ξεπλύνετε τα αντικείμενα (αν είναι δυνατόν), από το καθαριστικό που χρησιμοποιήσατε, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιήστε την ανώτερη θερμοκρασία, την οποία αντέχει η κάθε μία επιφάνεια (από τον κατασκευαστή της). Ή απολυμάνετε με ένα οικιακό απολυμαντικό, κατά προτίμηση με έγκριση ΕΟΦ. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αποτελεσματική απολύμανση.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρωτού προσπαθήσετε να καθαρίσετε ή και να απολυμάνετε κάποια τέτοια επιφάνεια, ενημερωθείτε από κάποιον ειδικό στους καθαρισμούς τέτοιων επιφανειών, ή απλά αναθέστε την δουλειά σε κάποιον τέτοιο, με αποδεδειγμένη εμπειρία και πιστοποιήσεις!
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ & ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ
Απολύμανση σε ηλεκτρονικά είδη
Για ηλεκτρονικά είδη, όπως tablet, οθόνες αφής, πληκτρολόγια και τηλεχειριστήρια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε ένα εξώφυλλο για τα ηλεκτρονικά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για καθαρισμό και απολύμανση. Εάν δεν υπάρχει καθοδήγηση, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια ή σπρέι με αλκοόλ που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ. Στεγνώστε καλά την επιφάνεια.
Απολύμανση στο πλυντήριο
Για ρούχα, πετσέτες, σεντόνια και άλλα αντικείμενα. Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιήστε την ανώτερη αποδεκτή θερμοκρασία νερού, από τον κατασκευαστή τους (καρτελάκι) και στεγνώστε τα ρούχα εντελώς. Φοράτε γάντια μίας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα από άτομο που είναι άρρωστο. Τα βρώμικα ρούχα από ένα άτομο που είναι άρρωστο μπορούν να πλυθούν με αντικείμενα άλλων ανθρώπων. Μην ανακινείτε τα βρώμικα ρούχα. Αφαιρέστε τα γάντια και πλύνετε αμέσως τα χέρια σας.
Καθαρισμός και απολύμανση (αντισηψία) χεριών
Καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας!
Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Πλύνετε πάντα αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από επαφή με ένα άτομο που είναι άρρωστο.
Απολυμαντικό χειρός: Εάν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό και τα χέρια δεν είναι ορατά βρώμικα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ. Ωστόσο, εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα, πλένετε πρώτα, τα χέρια σας, με σαπούνι και νερό.
Κάθε πότε θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας:
- Αμέσως μετά που θα φυσύξουμε τη μύτη μας, βήχα ή φτάρνισμα
- Μετά τη χρήση της τουαλέτας
- Πριν το φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων
- Μετά από επαφή με ζώα ή κατοικίδια ζώα
- Πριν και μετά την παροχή φροντίδας ρουτίνας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)
- Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
Απολύμανση και Αποστείρωση
Η αποστείρωση είναι η διαδικασία πλήρους απομάκρυνσης ή καταστροφής όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών μικροοργανισμών (μικροβιακά σπόρια) από όργανα ή συσκευές.
Τα σπόρια είναι μια ανθεκτική κυτταρική μορφή, η οποία σχηματίζεται από βακτήρια, μύκητες κλπ., προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, έλλειψη νερού). Τα σπόρια μπορεί να παραμείνουν βιώσιμα για δεκαετίες. Είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξαναγίνουν ευνοϊκές, “βλαστάνουν” δίνοντας το καθένα ένα μικρόβιο.
Η αποστείρωση γίνεται με μία σειρά μεθόδων, όπως:
- Ξηρή θερμότητα – Ειδικοί κλίβανοι με ζεστό αέρα
- Υγρή θερμότητα – Ειδικοί κλίβανοι με ατμό υπό πίεση
- Με χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας
Η αποστείρωση είναι απόλυτη και όχι σχετική έννοια, δεν μπορεί δηλαδή κάτι να είναι μερικώς αποστειρωμένο.
Αντισηψία και αντισηπτικά
Οι όροι απολύμανση και αποστείρωση αναφέρονται σε εργαλεία ή συσκευές, όχι ζωντανούς ιστούς. Όταν γίνεται απολύμανση σε ζωντανούς ιστούς, το σωστό είναι να χρησιμοποιείται ο όρος αντισηψία.
Η επιλογή του ιδανικού αντισηπτικού γίνεται με γνώμονα :
- Την κατάσταση του δέρματος (αλλεργία, έκζεμα)
- Τον αναμενόμενο αριθμό και το είδος του μικροβίου στη συγκεκριμένη θέση
- Το αντιμικροβιακό φάσμα
- Την τοξικότητα
- Το κόστος
- Την ταχύτητα δράσης
- Την υπολειμματική δράση
Απολύμανση και συμπεράσματα
- Ο καθαρισμός, σαν πρώτο στάδιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή, της σωστής απολύμανσης.
- Η επιλογή του κατάλληλου μέσου (αποστείρωση, απολύμανση, αντισηψία) εξαρτάται από το βαθμό του απαιτούμενου επιπέδου απολύμανσης, το είδος του αντικειμένου, την ασφάλεια και το κόστος.
Πηγές: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Έρευνα και επιμέλεια : Σκλήρης Γιώργος
αντιμετώπιση κορωνοϊού, απολύμανση, απολύμανση και αντισηψία, απολύμανση και απολυμαντικά, απολύμανση στο σπίτι, απολύμανση τι ισχύει, απολύμανσης, αποστείρωση, εξυγείανση, κορωνοϊός, πως αντιμετωπίζω ιους, πως αντιμετωπίζω παθογόνα μικρόβια, τι κάνουμε με τον κορωνοϊό