fbpx
Skip to main content
καθαρισμός χαλιών Αγία Παρασκευή

Καθαρισμός χειροποίητων χαλιών: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ο επαγγελματικός καθαρισμός χειροποίητων χαλιών και η επαγγελματική συντήρησή τους, είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε τα χειροποίητα χαλιά και να σιγουρευτείτε πως θα παραμείνουν στην αρχική τους κατάσταση, ώστε να προσφέρουν χαρά, ζεστασιά και φρεσκάδα στο σπιτικό σας για πολλά χρόνια. 

Στα Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της απόκτησης ενός χειροποίητου χαλιού. Η αξία του, οικονομική και συναισθηματική, είναι σημαντική για εσάς, και για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε βήμα του καθαρισμού. 

Πάμε να δούμε έναν αναλυτικό οδηγό για το τι περιλαμβάνει ο Καθαρισμός χειροποίητων χαλιών, από τα Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη.

Χειροποίητα Χαλιά

Καθαρισμός χειροποίητων χαλιών – Για ποια χαλιά μιλάμε;

Κάθε χειροποίητο χαλί είναι μοναδικό μιας και αντικατοπτρίζει την δεξιοτεχνία, την ψυχική διάθεση και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή του. Εάν θελήσουμε να εντάξουμε ένα χαλί σε μια κατηγορία, αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με την μορφολογία, την καταγωγή του ή τον τόπο παρασκευής του.

Τα χειροποίητα χαλιά τα χωρίζουμε στις ακόλουθες κατηγορίες λόγω των απαιτήσεων στο τρόπο καθαρισμού και συντήρησης και της διαφορετικής χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Χαλί χειρός τύπου 1: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται όλων των ειδών τα ελληνικά χειροποίητα χαλιά, τα ημι-χειροποίητα (ή αλλιώς οι χειροποίητες μοκέτες), τα βελονωτά (hand tufted) και τα χειροποίητα Shaggy.

Χαλί χειρός τύπου 2: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: Ζίγκλερ – Ziegler, Γκαμπέ – Gabbeh και Τούρκικα τα οποία δεν έχουν στην σύνθεσή τους μεταξωτές ίνες.

Χαλί χειρός τύπου 3: Όλες οι κατηγορίες χειροποίητων χαλιών εισαγωγής (ολόμαλλα και μαλλί – βαμβάκι) οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες τύπου 1 και τύπου 2 και δεν έχουν μεταξωτές ίνες.

Χαλί χειρός τύπου 4: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται όλων των ειδών τα χειροποίητα χαλιά με σύνθεση Μαλλί-Μετάξι

Χαλί χειρός τύπου 5: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται όλων των ειδών τα χειροποίητα χαλιά τα οποία είναι κατασκευασμένα από μετάξι.

Καθαρισμός χειροποίητων χαλιών – Πώς υπολογίζουμε το μήκος τους;

Μετράμε το μήκος του χαλιού και το πολλαπλασιάζουμε με το πλάτος του και έτσι παίρνουμε τα συνολικά τ.μ. Δεν ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε στο μήκος και τα κρόσσια, όταν αυτά υπάρχουν, καθώς καθαρίζονται και αυτά.

Καθαρισμός χειροποίητων χαλιών – Πώς γίνεται η παραλαβή;

Τα χειροποίητα χαλιά παραλαμβάνονται ξεστρωμένα και τυλιγμένα σε ρολά. 

Το ξέστρωμα χαλιών ανήκει στις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως πραγματοποιείται με έξτρα χρέωση ανά τεμάχιο. Το κόστος ξεστρώματος ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά τ.μ. και το κόστος στρωσίματος, εφόσων ζητηθεί, τιμολογείται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραπάνω κόστη επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Ειδικός στεγνός καθαρισμός χειροποίητων χαλιών – Πώς γίνεται;

Ο καθαρισμός χειροποίητων χαλιών είναι μία διαδικασία που απαιτεί γνώση, εξοπλισμό και εμπειρία. Στα Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη διαθέτουμε όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας!

Βήμα 1: Μηχανικό τίναγμα. Για την απομάκρυνση των στερεών ρύπων, με την μικρότερη δυνατή καταπόνηση του χαλιού. Το τίναγμα διευκολύνει τον καθαρισμό, καθώς ελαχιστοποιεί την τριβή που θα χρειαστεί να ασκήσουμε κατά την πλύση του. Όσο λιγότεροι στέρεοι ρύποι είναι προσκολλημένοι, τόσο λιγότερη τριβή θα χρειαστεί για τον καθαρισμό του.

Βήμα 2:  Έλεγχος σταθερότητας χρωμάτων. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος των χρωστικών που χρησιμοποιήθηκαν για την βαφή των νημάτων κατασκευής του χειροποίητου χαλιού.

Βήμα 3:  Προψεκασμός ειδικών σταθεροποιητών. Γίνεται εμβάπτιση σε υλικά που σταθεροποιούν τις βαφές, για να μην υπάρξει το παραμικρό ξέβαμμα, κατά το καθάρισμα, από τις πιθανές ευαίσθητες βαφές (colour bleeding)

Βήμα 4: Πρόπλυση χαλιού, μαλάκωμα λεκέδων. Η πρόπλυση γίνεται με ειδικά πιστοποιημένα, απορρυπαντικά τα οποία καθαρίζουν με την χρήση ελάχιστης ποσότητας νερού (με αφρό) και μαλακώνουν τους λεκέδες.

Βήμα 5:  Κύρια μηχανική ή χειροποίητη πλύση. Επιλέγεται ο τρόπος της κύριας πλύσης του πέλους και των κροσσιών, ανάλογα το χειροποίητο χαλί. Χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και βιοδιασπώμενα.

Βήμα 6:  Ξέβγαλμα. Με φρέσκο νερό, μη ανακυκλωμένο.

Βήμα 7:  Μηχανικό στράγγισμα. Για την εκδίωξη της περίσσειας του νερού, για το γρηγορότερο στέγνωμα και την αποφυγή ξεβαμμάτων.

Βήμα 8:  Στέγνωμα. Σε ειδικούς, καλά αεριζόμενους, χώρους, αφού περάσει για λίγη ώρα από τις ευεργετικές ακτίνες του ηλίου. Το σταδιακό στέγνωμα από τον ήλιο σε σκιερό αεριζόμενο μέρος βοηθάει στην μέγιστη απόδοση των λαμπρυντικών που εμπεριέχονται στα σαπούνια, αλλά και την μηδενική πιθανότητα να ξεβάψουν οι ευαίσθητες χρωστικές (colour bleeding).

Βήμα 9: Μάζεμα και Ποιοτικός έλεγχος καθαρισμού.

Βήμα 10:  Αφαίρεση λεκέδων. Που πιθανώς παρέμειναν μετά τον καθαρισμό. Χρησιμοποιούνται ειδικά πιστοποιημένα ξελεκιαστικά ειδικά για την σύνθεση του κάθε υλικού κατασκευής (μάλλινα, βαμβακερά, μεταξωτά κλπ).

Βήμα 11:  Έλεγχος γενικής κατάστασης και φθορών του χαλιού σας. Το αντίστοιχο τμήμα ενημέρωσης θα επικοινωνήσει μαζί σας, ώστε να σας ενημερώσει για το αν χρήζει κάποιας επισκευής και τα πιθανά κόστη τέτοιων ενεργειών.

Βήμα 12: Συσκευασία. Αφού ρολαριστεί, περνάμε σε ορθή αποθήκευση σε ειδικούς φυλασσόμενους χώρους, μακριά από ζωύφια και υγρασία ή άμεση επιστροφή στον χώρο που θα μας υποδείξετε.

Φύλαξη Χαλιών

Αποθήκευση χειροποίητων χαλιών – Το τελευταίο σημαντικό βήμα

Τέλος, στα Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη, παρέχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης τέτοιων ευαίσθητων, χειροποίητων χαλιών και έχουμε τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε την αποθήκευσή τους για περισσότερο από μία σεζόν. Οι αποθήκες μας έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για την φύλαξη χαλιών και παρέχουν ασφάλεια, μακριά από υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες και άλλες απειλές.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε μαζί μας τώρα!