fbpx

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά χαλιά και κατοικίδια;

Η επιλογή χαλιών που να ταιριάζουν στην δική μας καθημερινότητα είναι σημαντική και η επιτυχία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η επιλογή ενός συντρόφου, όπως ένα από τα κατοικίδια ζωάκια, είναι σημαντικότερη! Η ομαλή συμβίωση των χαλιών με τους μικρούς μας φίλους, είτε αυτός είναι μία γατούλα, είτε είναι ένα σκυλάκι, είναι ο πολυπόθητος στόχος.

Νέος συγκάτοικος!

Από την στιγμή που θα περάσει την πόρτα του σπιτιού μας, ο μικρός ή μεγάλος, ανάλογα την ράτσα, φίλος μας, μας βάζει σε διαδικασίες αναπροσαρμογής όλων των συνηθειών που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ένας πελάτης πριν λίγα χρόνια, μας είχε πει :

Λόγω του εγγονού μου, ο οποίος έφερε μαζί του δύο σκιουράκια που κυκλοφορούσαν ελεύθερα μέσα το σπίτι, αναγκάστηκα να μην στρώνω χαλιά για μερικά χρόνια. Αυτά ήταν ανεξέλεγκτα και ατίθασα. Την πρώτη χρονιά μου δημιούργησαν φθορές (ακαθαρσίες, φαγώματα) στα χαλιά που ήταν ήδη στρωμένα και αναγκάστηκα να τα μαζέψω άρων-άρων! Γι’ αυτό και σας κάλεσα να τα παραλάβετε, να τα επισκευάσετε και να τα φυλάξετε μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με τους νέους μας φίλους.

Τα παραλάβαμε, τα καθαρίσαμε, τα επισκευάσαμε και αφού έγιναν σαν καινούρια, τα φυλάξαμε στην αποθήκη μας. Πέρισυ τα ξανάστρωσε, διότι τα σκιουράκια είχαν αποχωρίσει για το νέο τους σπίτι!

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να συμβιώσουν αρτιότερα με τα χαλιά μας, από ότι τα σκιουράκια της πιο πάνω μαρτυρίας, πλην εξαιρέσεων. Δημιουργούν όμως περισσότερες ανάγκες για καθαριότητα. Ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Τα καθαριστικά και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι φιλικά για τα κατοικίδια. Να μπορούν να καταπολεμήσουν την ενισχυμένη λιπαρή βρωμιά. Να αντιμετωπίζουν επιτυχημένα τις μυρωδιές και να μην καταστρέφουν, τα αγαπημένα μας χαλιά.

Αν αποκτήσετε πρώτα κάποιο κατοικίδιο και μετά χρειαστεί να αγοράσετε χαλιά, κάντε επιλογές συνυπολογίζοντας το νέο σας φίλο. Φροντίστε να κάνετε την αγορά, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην ομαλή συμβίωση και των δύο πλευρών.

Σκύλος-Μοκέτα-logo

Κατά την αγορά χαλιού, το οποίο θα μπει σε σπίτι με κατοικίδιο, φροντίστε :

  • να μην επιλέξετε κάποιο ευαίσθητο είδος που δεν μπορεί να πλυθεί. Η τεχνολογία των απορρυπαντικών που υπάρχουν στο εμπόριο, είναι πλέον υψηλή, αλλά κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον καλύτερο και πιο κοινό διαλύτη που είναι το νερό. Ειδικά σε χαλιά βρώμικα από ζωάκια, εκτός από τα εξειδικευμένα διαλυτικά λιπαρών λεκέδων και το σαμπουάν, το νερό βοηθάει στην σωστή και ολοκληρωμένη καθαριότητα του χαλιού.
  • να μην επιλέξετε κάποιο ακριβό χαλί, γιατί δεν ξέρετε πως θα αντιδράσει το εκάστοτε κατοικίδιο. Αν τελικά του προκαλέσει κάποια φθορά, να μπορείτε άνετα να το επισκευάσετε ή και να το αντικαταστήσετε.
  • να μην επιλέξετε μονόχρωμα και πολύ ανοιχτόχρωμα χαλιά, λόγω του ότι οι λεκέδες που θα προκληθούν αναπόφευκτα, να μην είναι εύκολα διακριτοί.
  • να αποφεύγουμε εκείνα τα χαλιά που λόγω της κατασκευής τους οι τρίχες έχουν την τάση να κολλούν στο πέλος τους. Το τρίχωμα που διαθέτουν είναι αυτό που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σαλόνι μας και κυρίως στα χαλιά. Κάποια χαλιά διαθέτουν προστασία, ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Συμβουλευτείτε την ετικέτα στην πίσω όψη του ή και τον πωλητή, αν έχετε ξαναγοράσει χαλιά και μείνατε ικανοποιημένοι.

Όποιο «δρόμο» κι αν διαλέξατε, όταν έρθει η στιγμή να τα μαζέψετε μην θεωρήσετε πως με μία τυπική οικιακή συντήρηση, όπως αυτή που προτείνουμε για χρήσεις με λιγοστούς ρύπους (δείτε εδώ) θα σας καλύψει εξασφαλίζοντας το χαλί πριν την αποθήκευση. Τα χαλιά που συμβιώνουν με κατοικίδια θέλουν οπωσδήποτε επαγγελματικό καθαρισμό από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Το λίπος του δέρματος, οι τρίχες και ένα σωρό μικροοργανισμών που δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι, είναι εχθροί της υγείας του χαλιού σας. Αν όλα αυτά καθαρισθούν επιφανειακά, την επόμενη χρονιά μπορεί με την ανάπτυξη των μικροοργανισμών κατά το διάστημα που θα παραμείνει αποθηκευμένο, να δημιουργήσει θέματα υγείας σε εσάς ή και στον μικρό σας φίλο. Μπορούν να προκύψουν από αλλεργικές εξάρσεις μέχρι και πολλά σοβαρότερα θέματα υγείας.

Αν παρ’ ελπίδα δοκιμάσατε κάποιο συνεργάτη και δεν μείνατε ευχαριστημένοι, μην ανησυχείτε. Ανακαλύψτε την υπεροχή μας, δοκιμάζοντας τον εξειδικευμένο καθαρισμό μας για χαλιά βρώμικα από κατοικίδια! Δώστε σε εσάς και στους μικρούς σας φίλους την καθαριότητα που σας αξίζει επιβάλλοντας υψηλά επίπεδα υγιεινής στους χώρους που ζείτε εσείς και οι σύντροφοί σας.

Καλέστε μας  τώρα και πείτε μας τι σας απασχολεί! Αφήστε τα υπόλοιπα στους ειδικούς!

Χαλί-γάτα-logo

Υπήρξε ατύχημα και έγιναν λεκέδες στα χαλιά από κατοικίδια (ούρα, τρίχες, εμετό)?

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο όταν γίνεται, όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όταν το ζωάκι σας λερώσει με την ανάγκη του το χαλί, αντί να του βάλετε τις φωνές, καλύτερα να γνωρίζετε πώς να τον αντιμετωπίσετε. Αφού συμβεί το ατύχημα (λεκές) και το αντιμετωπίσουμε άμεσα, εντοπίζουμε της αιτία της σκανδαλιάς και προσπαθούμε να μάθουμε στον μικρό μας φίλο να μην την επαναλάβει, με σωστή εκπαίδευση!

Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια! Τα αγαπημένα μας κατοικίδια ειδικεύονται στο λέρωμα των χαλιών. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί είναι ακόμα μικρά σε ηλικία και δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, είτε γιατί θέλουν να δείξουν την αντίδραση τους σε κάποια συμπεριφορά μας, είτε γιατί είναι άρρωστα, είτε για το απλό και αυτονόητο, είναι ζωάκια και δεν έχουν την νοημοσύνη να σκεφτούν πως αυτό που κάνουν, δεν είναι σωστό και μάλλον θα μας ενοχλήσει πολύ.

Στα pet shop μπορείτε να βρείτε διάφορα καθαριστικά προϊόντα, για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους λεκέδες από επιφάνειες υφασμάτινες ή μη. Να γνωρίζεται πάντα πως πρέπει να ξεβγάζετε όλα τα καθαριστικά από υφάσματα ή επιφάνειες χαλιών, μετά την χρήση τους. Αυτό για να αποφύγετε τυχόν φθορές από καυστικά υλικά ή ξεθωριάσματα. Αν το χαλί που έγινε το «ατύχημα» είναι ευαίσθητο στον καθαρισμό (πχ κάποιο χειροποίητο που ξεβάφει), ασφαλέστερη επιλογή, αφού απορροφήσουμε το υγρό μέρος του λεκέ, θα ήταν να καλέσουμε αμέσως, κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.

Επειδή όμως τα «ατυχήματα» συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο μας βρίσκουν πάντα απροετοίμαστους. Συν το γεγονός ότι σε μία τέτοια κατάσταση ο λεκές πρέπει να αφαιρείται αμέσως. Παρακάτω σας δείχνουμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Με το που θα αντιληφθείτε ότι ο σκύλος ή, η γάτα (κατοικίδια) σας έχει λερώσει το αγαπημένο σας χαλί, δράστε αμέσως. Αυτό γιατί ο λεκές από τα ούρα, λόγω των οξέων που εμπεριέχουν, δύναται να προκαλέσει ξεβάμματα. Αν το χαλί είναι ανοιχτόχρωμο μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό τοπικά. Η οσμή που θα παραμείνει, αφού στεγνώσει, γίνεται πιο έντονη και εξαιρετικά δυσάρεστη.

Τι κάνουμε λοιπόν, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φρέσκου λεκέ στα χαλιά μας?

Χρησιμοποιούμε αρκετό χαρτί κουζίνας που το πιέζουμε πάνω στη λερωμένη περιοχή για να απορροφήσει την υγρασία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέο χαρτί και πιέζουμε επιτόπου μέχρι αυτό να βγαίνει εντελώς στεγνό. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα σ’ ένα ψεκαστήρα χλιαρό νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία δύο προς ένα. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε με το διάλυμα το σημείο που έχει λερωθεί. Ψεκάζουμε σε βάθος ώστε το υγρό να φθάσει μέχρι τη ρίζα του πέλματος του χαλιού. Και πάντα ελαφρύ ψέκασμα, δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε εντελώς εκείνο το μέρος του χαλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Όλοι οι πιθανοί λεκέδες και οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισής τους

Αφήνουμε να περάσουν πέντε λεπτά. Στη συνέχεια πάλι με χαρτί κουζίνας ή με μία καθαρή πετσέτα πιέζουμε ελαφρά το σημείο. Επιμένουμε εκεί που έχουμε ψεκάσει με το διάλυμα χλιαρού νερού και λευκού ξυδιού. Όταν το χαρτί ή η πετσέτα τραβήξει αρκετή από την υγρασία ρίχνουμε μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στο λεκέ. Στη συνέχεια αδειάζουμε το ψεκαστήρα. Τον ξεπλένουμε καλά και φτιάχνουμε νέο διάλυμα. Το διάλυμα αποτελείται από ένα φλιτζάνι οξυζενέ και μισό κουταλάκι του γλυκού άχρωμο υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσεκτικά ψεκάζουμε ελαφρά μία άκρη του χαλιού για να δούμε αν ξεβάφει. Αν δεν ξεβάφει συνεχίζουμε το ψέκασμα πάνω από τη μαγειρική σόδα, μέχρι να ποτίσει καλά η περιοχή που είχε λερωθεί από το κατοικίδιο μας.

Στη συνέχεια φοράμε πλαστικά γάντια. Με τα δάχτυλα μας ή με μία μικρή βούρτσα σπρώχνουμε τη σόδα στο βάθος του χαλιού ώστε να φθάσει μέχρι το πέλμα. Ανασηκώνουμε το σημείο που έχουμε βρέξει με το διάλυμα και το αφήνουμε να στεγνώσει. Δηλαδή δεν το αφήνουμε να ακουμπάει καθόλου στο πάτωμα. Όταν η υγρασία έχει «τραβήξει», με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάμε  καλά τη σόδα. Τέλος ξεβγάζουμε το σημείο αυτό με καθαρό νερό και με μία στεγνή καθαρή πετσέτα ταμπονάρουμε την περιοχή. Το αφήνουμε να στεγνώσει, πάλι χωρίς να ακουμπάει εκείνο το σημείο του χαλιού στο πάτωμα και σε μερικές ώρες βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Αν τελικά, το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί ή αν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, καλούμε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο και το ενημερώνουμε για τον λεκέ από το ζωάκι μας.

Άρα λοιπόν υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο αγαπημένος μας φίλος! Οπότε μην τον μαλώσετε! Αγαπήστε τον, εκπαιδεύστε τον και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του και αφήστε τους λεκέδες στους ειδικούς.

Από το 1960 η εγγυημένη τέχνη του καθαρισμού των χαλιών σας! 

γάτα, κατοικίδια, κατοικίδιο, λεκέδες από ζώα, λεκέδες από ούρα, σκύλος, χαλί, χαλιά

Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
TUV Austria
WOOLSAFE APPROVED SERVICE PROVIDER
IICRC CERTIFIED
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ Η ΑΤΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ 11, 13341 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ, 210.27.20.045

NEWSLETTER

©2021 mavridis-carpets.gr | All Rights Reserved

dual.design