fbpx
Skip to main content

Χαλιά και κατοικίδια: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την αρμονική συνύπαρξη

Ένα από τα πιο δημοφιλή ζητήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε με τη γνώση μας, αφορά τη συνύπαρξη χαλιού και κατοικιδίου.

Η επιλογή χαλιών που να ταιριάζουν στην δική μας καθημερινότητα είναι σημαντική και η επιτυχία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η επιλογή ενός κατοικίδιου ζώου, είναι σημαντικότερη! Η ομαλή συμβίωση των χαλιών με τους μικρούς μας φίλους, είτε αυτός είναι μία γατούλα, είτε είναι ένα σκυλάκι, είναι ο πολυπόθητος στόχος.

Νέος συγκάτοικος!

Από την στιγμή που θα περάσει την πόρτα του σπιτιού μας, ο μικρός ή μεγάλος, ανάλογα την ράτσα, φίλος μας, μας βάζει σε διαδικασίες αναπροσαρμογής όλων των συνηθειών που είχαμε μέχρι σήμερα.

Αρχικά η συχνότητα της ανάγκης για καθαριότητα των χαλιών, αυξάνεται σημαντικά, συνεπώς ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Επιπλέον, τα καθαριστικά και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι φιλικά προς τα κατοικίδια ενώ παράλληλα να μπορούν να καταπολεμήσουν επιτυχημένα τις οσμές και τους δύσκολους λεκέδες, χωρίς όμως να καταστρέφουν τα αγαπημένα μας χαλιά.

Εάν η απόκτηση ενός κατοιδίου προηγηθεί της αγοράς των νέων σας χαλιών, καλό θα είναι στην αγορά αυτή να συνυπολογίσετε τον νέο σας φίλο. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε την αγορά, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην ομαλή συμβίωση και των δύο πλευρών.

Σκύλος-Μοκέτα-logo

Κατά την αγορά χαλιού, το οποίο το οποίο προορίζεται για σπίτι με κατοικίδιο, φροντίστε:

  • Να μην επιλέξετε κάποιο ευαίσθητο είδος που δεν μπορεί να καθαριστεί εύκολα. Η τεχνολογία των απορρυπαντικών που υπάρχουν στο εμπόριο, είναι πλέον υψηλή, αλλά κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον καλύτερο και πιο κοινό διαλύτη που είναι το νερό. Ειδικά σε χαλιά βρώμικα από ζωάκια, εκτός από τα εξειδικευμένα διαλυτικά λιπαρών λεκέδων και το σαμπουάν, το νερό βοηθάει στην σωστή και ολοκληρωμένη καθαριότητα του χαλιού.
  • Να μην επιλέξετε κάποιο ακριβό χαλί, γιατί δεν ξέρετε πως θα αντιδράσει το εκάστοτε κατοικίδιο. Αν τελικά προκληθεί κάποια φθορά, να μπορείτε χωρίς υψηλό κόστος να το επισκευάσετε ή και να το αντικαταστήσετε.
  • Να μην επιλέξετε μονόχρωμα και πολύ ανοιχτόχρωμα χαλιά, καθώς οι λεκέδες που θα προκληθούν αναπόφευκτα, θα είναι εύκολα διακριτοί.
  • Να αποφεύγετε εκείνα τα χαλιά στα οποία οι τρίχες έχουν την τάση να κολλούν στο πέλος τους. Το τρίχωμα που διαθέτουν είναι αυτό που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σαλόνι μας και κυρίως στα χαλιά. Αν και υπάρχουν χαλιά τα οποία διαθέτουν προστασία, ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ετικέτα στην πίσω όψη του ή και τον πωλητή.

Όταν έρθει η στιγμή να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας, μην θεωρήσετε πως με μία τυπική οικιακή συντήρηση, όπως αυτή που προτείνουμε για χρήσεις με λιγοστούς ρύπους θα σας καλύψει εξασφαλίζοντας το χαλί πριν την αποθήκευση.

Τα χαλιά που συμβιώνουν με κατοικίδια χρειάζονται οπωσδήποτε επαγγελματικό καθαρισμό από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Το λίπος του δέρματος, οι τρίχες και χιλιάδες μικροοργανισμοί που δεν γίνονται αντιληπτοί με γυμνό μάτι, είναι εχθροί της υγείας του χαλιού σας.
Αν όλα αυτά καθαριστούν επιφανειακά, την επόμενη χρονιά μπορεί με την ανάπτυξη των μικροοργανισμών κατά το διάστημα που θα παραμείνει αποθηκευμένο, να δημιουργηθούν θέματα υγείας σε εσάς ή και στον μικρό σας φίλο, από αλλεργικές εξάρσεις μέχρι και σοβαρότερα θέματα υγείας.

Αν παρ’ ελπίδα δοκιμάσατε κάποιο συνεργάτη και δεν μείνατε ευχαριστημένοι, μην ανησυχείτε. Ανακαλύψτε την υπεροχή μας, δοκιμάζοντας τον εξειδικευμένο καθαρισμό μας και δώστε σε εσάς και στους μικρούς σας φίλους την καθαριότητα που σας αξίζει επιβάλλοντας υψηλά επίπεδα υγιεινής στους χώρους που ζείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας.

Καλέστε μας τώρα και πείτε μας τι σας απασχολεί! Αφήστε τα υπόλοιπα στους ειδικούς!

Χαλί-γάτα-logo

Υπήρξε ατύχημα και προκλήθηκαν λεκέδες από κατοικίδια στα χαλιά;

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο όταν συμβαίνει, όμως δυστυχώς είναι μέσα στο πρόγραμμα. Σε τέτοιες απευκταίες περιπτώσεις λοιπόν, καλύτερα να γνωρίζετε πώς να τις αντιμετωπίσετε. Αφού συμβεί το ατύχημα, και δημιουργηθεί ο εκάστοτε λεκές και το αντιμετωπίσουμε άμεσα, εντοπίζουμε την αιτία της σκανδαλιάς και προσπαθούμε να μάθουμε στον μικρό μας φίλο να μην την επαναλάβει, με σωστή εκπαίδευση!

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια ειδικεύονται στο λέρωμα των χαλιών. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί είναι ακόμα μικρά σε ηλικία και δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, είτε γιατί θέλουν να δείξουν την αντίδραση τους σε κάποια συμπεριφορά μας, είτε γιατί είναι άρρωστα, είτε για το απλό και αυτονόητο, είναι ζωάκια και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι.

Στα pet shops μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα καθαριστικά προϊόντα, για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους λεκέδες από επιφάνειες υφασμάτινες ή μη. Να γνωρίζετε πάντα πως πρέπει να ξεβγάζετε όλα τα καθαριστικά από υφάσματα ή επιφάνειες χαλιών, μετά την χρήση τους προκειμένου να αποφύγετε τυχόν φθορές από καυστικά υλικά ή ξεθωριάσματα. Αν το χαλί σας είναι ευαίσθητο στον καθαρισμό, π.χ. κάποιο χειροποίητο που ξεβάφει, η ασφαλέστερη επιλογή, αφού απορροφήσουμε το υγρό μέρος του λεκέ, θα ήταν να καλέσουμε αμέσως κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.

Επειδή όμως τα «ατυχήματα» συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο και μας βρίσκουν πάντα απροετοίμαστους, συν το γεγονός ότι σε μία τέτοια κατάσταση ο λεκές πρέπει να αφαιρείται αμέσως, παρακάτω σας δείχνουμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Μόλις αντιληφθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει λερώσει το αγαπημένο σας χαλί, δράστε αμέσως. Οι λεκέδες από ούρα, λόγω των οξέων που εμπεριέχουν, δύναται να προκαλέσουν ξεβάμματα, ή εάν το χαλί είναι ανοιχτόχρωμο να προκαλέσουν αποχρωματισμό τοπικά. Επιπλέον, πιθανές οσμές που θα παραμείνουν αφού στεγνώσει, γίνονται εντονότερες και εξαιρετικά δυσάρεστες όσο περνάει η ώρα.

Τι κάνουμε λοιπόν, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λεκέ στα χαλιά μας;

Αρχικά, χρησιμοποιούμε αρκετό χαρτί κουζίνας που το πιέζουμε πάνω στη λερωμένη περιοχή για να απορροφήσει την υγρασία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέο χαρτί και πιέζουμε επιτόπου μέχρι αυτό να βγαίνει εντελώς στεγνό. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα σ’ ένα ψεκαστήρα χλιαρό νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία δύο προς ένα. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε με το διάλυμα το σημείο που έχει λερωθεί. Ψεκάζουμε σε βάθος ώστε το υγρό να φτάσει μέχρι τη ρίζα του πέλματος του χαλιού, ψεκάζοντας πάντοτε ελαφρά, καθώς δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε εντελώς εκείνο το μέρος του χαλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Όλοι οι πιθανοί λεκέδες σε χαλί και οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισής τους

Αφήνουμε να περάσουν πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, πάλι με χαρτί κουζίνας ή με μία καθαρή πετσέτα πιέζουμε ελαφρά το σημείο. Επιμένουμε εκεί που έχουμε ψεκάσει με το διάλυμα χλιαρού νερού και λευκού ξυδιού. Όταν το χαρτί ή η πετσέτα έχει τραβήξει αρκετή από την υγρασία, ρίχνουμε μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στο λεκέ. Έπειτα, αδειάζουμε το ψεκαστήρα, τον ξεπλένουμε καλά και φτιάχνουμε νέο διάλυμα. Το νέο μας διάλυμα αποτελείται από ένα φλιτζάνι οξυζενέ και μισό κουταλάκι του γλυκού άχρωμο υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσεκτικά ψεκάζουμε ελαφρά μία άκρη του χαλιού για να δούμε αν ξεβάφει. Αν δεν ξεβάφει συνεχίζουμε το ψέκασμα πάνω από τη μαγειρική σόδα, μέχρι να ποτίσει καλά η περιοχή που είχε λερωθεί από το κατοικίδιο μας.

Ύστερα, φοράμε πλαστικά γάντια και με τα δάχτυλα μας ή με μία μικρή βούρτσα σπρώχνουμε τη σόδα στο βάθος του χαλιού ώστε να φτάσει μέχρι το πέλμα του. Ανασηκώνουμε το σημείο που έχουμε βρέξει με το διάλυμα και το αφήνουμε να στεγνώσει. Προσοχή! Δεν το αφήνουμε να ακουμπάει καθόλου στο πάτωμα. Όταν η υγρασία έχει απορροφηθεί, με την ηλεκτρική σκούπα απομακρύνουμε καλά τη σόδα. Τέλος ξεβγάζουμε το σημείο αυτό με καθαρό νερό και με μία στεγνή καθαρή πετσέτα ταμπονάρουμε την περιοχή. Το αφήνουμε να στεγνώσει, πάλι χωρίς να ακουμπάει εκείνο το σημείο του χαλιού στο πάτωμα και σε μερικές ώρες βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που τελικά το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί ή αν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, καλούμε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο και το ενημερώνουμε για τον λεκέ από το ζωάκι μας. Συνεπώς, υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τον αγαπημένο μας φίλο! Οπότε μην τον μαλώσετε, αγαπήστε τον, εκπαιδεύστε τον, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του και αφήστε τους λεκέδες στους ειδικούς.

Από το 1960 η εγγυημένη τέχνη του καθαρισμού των χαλιών σας! 

γάτα, κατοικίδια, κατοικίδιο, λεκέδες από ζώα, λεκέδες από ούρα, σκύλος, χαλί, χαλιά