fbpx
Skip to main content

Χαλιά και παιδί στο σπίτι – Τι χαλί να αγοράσετε; Πώς να το καθαρίσετε;

Τα παιδιά είναι ευτυχία, είναι καλοτυχία, είναι πηγή χαράς, είναι ο κόσμος όλος! Όμως είναι και αιτία αύξησης των ευθυνών του ζευγαριού που το απέκτησε. Μία από τις νέες ασχολίες/ευθύνες του ζευγαριού, αφού αποκτήσει παιδί, είναι η παροχή σε αυτό -όσο το δυνατόν- πιο ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης.

Η αλήθεια είναι ότι τα χαλιά δεν είναι το πιο υγιεινό σημείο, μέσα σε ένα σπίτι και άρα δεν είναι το ιδανικότερο για να περνάει όλη την ημέρα του ένα μικρό παιδί. Αυτό συμβαίνει διότι συγκεντρώνει αρκετά μικρόβια και ρύπους, δεδομένου μάλιστα ότι εκεί πατάμε συχνά με τα παπούτσια μας.

Οι ειδικοί λένε πως τα χαλιά και οι μοκέτες των περισσότερων ανθρώπων φιλοξενούν περί τα 200.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάποιοι, μάλιστα, λένε πως στα περισσότερα σπίτια τα χαλιά είναι 4.000 φορές πιο βρώμικα από τις τουαλέτες των σπιτιών. Βέβαια οι αριθμοί αυτοί δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν και πολύ, καθώς πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έχουν συγκεντρώσεις αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες από αυτές των χαλιών. Ένα παράδειγμα είναι το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας.

Από την άλλη δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε μιας και τα παιδιά δεν μπορούν να μένουν «αποστειρωμένα» και μακριά από μικρόβια συνεχώς, καθώς η έκθεσή τους σε αυτά είναι αναπόφευκτη και τα βοηθάει στο να αποκτήσουν τα κατάλληλα αντισώματα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αφήνουμε τα χαλιά μας βρώμικα και χωρίς τακτική καθαριότητα, αντιθέτως πρέπει να καθιερώσουμε μία στρατηγική συντήρησης και καθαρισμού για να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα περνούν τις ώρες τους επάνω σε καθαρά χαλιά.

Χρήσιμα tips για το χαλί στο παιδικό δωμάτιο

Μωρό σε χαλί - logo

Τρόποι προτεινόμενης χρήσης και συντήρησης ενός παιδικού χαλιού:

  • Συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
  • Τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
  • Δεν κυκλοφορούμε με τα παπούτσια πάνω σε χαλιά που χρησιμοποιούνται από παιδιά
  • Μαθαίνουμε στο παιδί, την σημασία και τους τρόπους να προστατεύει το ίδιο, την καθαρότητα του χαλιού στο οποίο παίζει

Αν μπορούμε, απομονώνουμε ένα χαλί για παιχνίδι, βάζοντας τον όρο να μην πατάμε με παπούτσια ή βρώμικες κάλτσες, αλλά να χρησιμοποιούμε καθαρά παντοφλάκια. Έτσι, θα είμαστε ήσυχοι, όταν το παιδί παίζει πάνω σε αυτό, απολαμβάνοντας παράλληλα το χαλί περισσότερο καιρό φρέσκο και λαμπερό, που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δύσκολο αν το πατούσαμε συνεχώς και το λερώναμε συντομότερα.

Αγορά χαλιού για το παιδικό δωμάτιο – Χρήσιμες συμβουλές

Προτιμήστε :

  • Να είναι ελαφρύ, από βαμβακερό ή κάποιο άλλο φυσικό υλικό και στο σωστό μέγεθος. Δηλαδή, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να στερεωθεί κάτω από κάποια έπιπλα για να μην γλιστράει αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορείτε να το σηκώσετε για να το τινάξετε ή να το πλύνετε.
  • Να διαθέτει πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό, να μην βγάζει χνούδια και να έχει στιβαρό και χαμηλό πέλος. Ιδανικά, να διαθέτει αντιστατικό νήμα.
  • Ένα διαχρονικό σχέδιο για να μπορείτε να το κρατήσετε χρόνια στο δωμάτιο του παιδιού, σε λαμπερά και χαρούμενα χρώματα που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του.
  • Αποφύγετε τις φλοκάτες, καθώς λόγω των μακρών ινών και της υφής τους μπορούν να επιδεινώσουν κάποια προϋπάρχουσα αλλεργία στο παιδί ή να αποσπαστεί κάποιο τμήμα του και να το βάλει στο στόμα του.
  • Χαλιά που δεν γλιστράνε. Δώστε επιπλέον προσοχή στην ολισθηρότητα, μιας που τα χαλιά δεν έχουν μόνο τον κίνδυνο των ρύπων, αλλά πολλές φορές είναι πιθανό να είναι επικίνδυνα λόγω ολισθηρότητας.
  • Αποφύγετε τα χαλιά με κρόσσια. Δεν ενδείκνυνται για τα χαλιά όπου παίζουν παιδιά, αφού τα δαχτυλάκια τους είναι πιθανό να μπερδευτούν μέσα σε αυτά ή να προκαλέσουν πτώση.

Το επίπεδο καθαριότητας και υγιεινής μέσα στο σπίτι μας, είναι θέμα οικογενειακών κανόνων και τακτικού επαγγελματικού καθαρισμού. Τους κανόνες, τους δημιουργείτε σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής σας οικογένειας και όσο πιο πιστά τους ακολουθείτε, τόσο πιο υγιεινό και ασφαλές θα είναι το περιβάλλον στο οποίο θα ζείτε. 

Για τον επαγγελματικό καθαρισμό, εμπιστευθείτε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.

Αν θέλετε να έχετε πεντακάθαρα χαλιά, καθαρισμένα με ορθές πρακτικές, εγγυημένων αποτελεσμάτων, εμπιστευθείτε μας. Έχουμε αναπτύξει διαδικασίες καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένες για το κορυφαίο αποτέλεσμα, το οποίο θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη μας. Χρησιμοποιούμε υποαλλεργικά, βιοδιασπώμενα, εξειδικευμένα, υλικά καθαρισμού, φιλικά στο περιβάλλον και στις ιδιαιτερότητες των μικρών παιδιών. Από το 2015 έχουμε και πιστοποιήσεις δεξιοτήτων καθαρισμού χαλιών και ταπετσαριών, από την TUV AUSTRIA (QRc_PCD_008).

Ασχοληθείτε με την χαρά των παιδιών σας και αφήστε την έγνοια της καθαριότητας, σε εμάς!