fbpx
Skip to main content

Πλυντήριο ρούχων | Το χρησιμοποιείς σωστά? Δες όλα τα μυστικά για πεντακάθαρα και μυρωδάτα ρούχα!

Όταν μία νοικοκυρά, ένα νέο ζευγάρι, ένας φοιτητής ή ένας εργένης αποκτήσει το πρώτο του πλυντήριο ρούχων νιώθει ότι έλυσε πολλά από τα προβλήματα που τον παίδευαν μέχρι εκείνη την στιγμή. Η κτίση μπορεί να είναι το το πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι πάντα το παν. Το πλυντήριο όσο εξελιγμένο ή παλιό, όσο ακριβό ή φθηνό και αν είναι, έχει κάποιους κανόνες αλλά και κάποια μυστικά που συχνά αγνοούμε. Οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε από τις μητέρες μας πως να βάζουμε πλυντήριο. Η εκάστοτε μητέρα δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα μυστικά και τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν αυτή την πολύτιμη συσκευή. Έτσι, υπάρχει πάντα η ανάγκη να μάθουμε πως γίνεται σωστά η συγκεκριμένη δουλειά, με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Υπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως :

 • ρούχα που συρρικνώθηκαν,
 • ρούχα που άλλαξαν χρώμα ή ξέβαψαν,
 • φρεσκοπλυμένα ρούχα με μυρωδιά μούχλας
 • πλυντήριο που κάνει θόρυβο
 • πλυντήριο που μετακινείται κατά το στίψιμο και πολλά ακόμα.

Αυτοί είναι οι λόγοι που συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές, οδηγίες χρήσης και μυστικά για την ιδανική χρήση του πλυντηρίου ρούχων. Το σημαντικότερο είναι ότι εκτός από δοκιμασμένα, είναι και απλά, ώστε να μπορεί να τα κάνει ο καθένας.

Διαβάστε τα, θα σας λύσουν τα χέρια.

Καθαρισμός Πλυντηρίου Ρούχων σε 4 απλά βήματα!

Ίσως να μοιάζει οξύμωρο αλλά ακόμη και το πλυντήριο ρούχων που χρησιμοποιείς για να πλένεις τα ρούχα σου, χρειάζεται φροντίδα και τακτικό καθάρισμα. Ο καθαρισμός του, είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Αφιέρωσε 10 λεπτά και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να έχεις ένα πεντακάθαρο πλυντήριο ρούχων.

Αν νιώθεις ότι τα ρούχα σου δεν έχουν άρωμα λεβάντας ή όποιο άλλο χρησιμοποιείς, πιθανότατα δεν φταίει το απορρυπαντικό. Με το πέρασμα του χρόνου μαζεύονται χνούδια και υπολείμματα  βρωμιάς από τα ρούχα, στα τοιχώματα από το πλυντήριο ρούχων. Αν μείνουν για καιρό στο εσωτερικό του πλυντηρίου σου, θα αρχίσουν να αναδύουν μία δυσάρεστη μυρωδιά.

Εκτός αυτού είναι αρκετά σύνηθες να μαζεύονται σαπουνάδες ανάμεσα στα λάστιχα. Έτσι, αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, μούχλα και τα ρούχα πιθανότατα μυρίζουν πιο άσχημα όταν βγαίνουν, παρά όταν μπαίνουν στο πλυντήριο. Ακολουθώντας απλές συμβουλές μπορούμε να κάνουμε το πλυντήριο μας να αστράφτει!

1. Καθαρισμός Κάδου

Επαναλάβετε μια από τις παρακάτω μεθόδους μια φορά τον μήνα για πεντακάθαρο πλυντήριο αλλά και για ακόμα πιο καθαρά ρούχα.

Ξίδι και μαγειρική σόδα Λίγα είναι τα πράγματα μέσα στο σπίτι που δεν μπορούν να καθαριστούν με σόδα και ξίδι. Ανακατέψτε 1/4 φλ. μαγειρική σόδα με 1/4 φλ. νερό και ρίξτε το μείγμα στο συρταράκι που τοποθετείτε πάντα το απορρυπαντικό, όταν βάζετε μια πλύση, στο πλυντήριο ρούχων. Βάλτε μέσα στο πλυντήριο (εκεί που μπαίνουν τα ρούχα) 2 φλ. ξίδι και ξεκινήστε κανονικά την πλύση με την υψηλότερη θερμοκρασία νερού. Αν θέλετε τοποθετήστε πετσέτες μέσα στο πλυντήριο γιατί κάποια πλυντήρια συνιστούν να μην κάνετε άδειες πλύσεις.

Η μαγειρική σόδα και το ξίδι «σπάνε» τις βρωμιές αλλά και τη μούχλα που έχει συσσωρευτεί και καθαρίζουν αποτελεσματικά το πλυντήριό σας, σκοτώνοντας όλα μικρόβια που βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό του.

2. Καθαρισμός θηκών πλύσης (συρταράκι)

Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται οπωσδήποτε καθάρισμα είναι οι θήκες πλύσης ή αλλιώς το συρταράκι του πλυντηρίου. Αφαίρεσε το και τοποθέτησε το σε μία λεκάνη με καυτό νερό. Αφού μουλιάσει ψέκασε το με ένα απλό σπρέι καθαρισμού καθημερινής χρήσης. Θα χρειαστεί καλό τρίψιμο ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, άλατα και μούχλα. Πριν το επανατοποθετήσεις, σκούπισε το καλά με μία πετσέτα.

3. Καθαρισμός λαστίχων πλυντηρίου

Τα λάστιχα είναι πιθανότατα το πιο βρώμικο σημείο του πλυντηρίου ρούχων. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις αν έχουν υποστεί φθορά ή αν έχουν υπολείμματα μούχλας στο περίβλημα τους. Σε μία λεκάνη ανάμειξε ζεστό νερό και μία κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη. Βούτηξε ένα βαμβακερό πανί μέσα στο μείγμα και με απαλές κινήσεις τρίψε το λάστιχο. Άφησε το να δράσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια καθάρισε το λάστιχο με μία μαλακή πετσέτα.

4. Καθαρισμός φίλτρου του πλυντηρίου

Το φίλτρο υπάρχει για να φιλτράρει το νερό. Μετά από αρκετές πλύσεις είναι λογικό να έχει γεμίσει με χνούδια ή ακόμη και με μικρά ρούχα, όπως κάλτσες. Mην ξεχνάς να το καθαρίζεις με τρεχούμενο νερό κάθε 2-3 μήνες!

Διαβάστε Επίσης : Παιδί στο σπίτι – Συμβουλές καθαριότητας και αγοράς χαλιών

Συντηρήστε Σωστά το Πλυντήριο Ρούχων σας

Κάποια πλυντήρια χαλάνε πολύ εύκολα ενώ κάποια άλλα αντέχουν περισσότερο. Τι φταίει; Είναι μόνο θέμα εταιρείας και ποιότητας ή ευθυνόμαστε και εμείς για το χρόνο ζωής τους; Δείτε αν τηρείτε τους παρακάτω κανόνες συντήρησης του πλυντηρίου σας ή αν κάνετε κάποιο από τα συνηθισμένα λάθη.

Βάλτε μερικές έξτρα, άδειες πλύσεις συντήρησης, ανά έτος.

Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρείτε το πλυντήριό σας καθαρό για περισσότερο καιρό. Βάλτε 2-3 φορές το χρόνο ένα πλυντήριο χωρίς ρούχα. Ρυθμίστε το σε ζεστή πλύση με απορρυπαντικό και αφήστε το να λειτουργήσει μόνο του για να καθαριστούν οι σωλήνες και να φύγουν τα άλατα και η βρωμιά. Αντί απορρυπαντικού μπορείτε να ακολουθήσετε τον τρόπο που υποδείξαμε πιο πάνω γγια τον καθαρισμό του κάδου.

Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο.

Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο. Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλές νοικοκυρές είναι να υπερφορτώνουν το πλυντήριό τους με ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο πλυσίματος, δεν χαλάτε μόνο τα ρούχα σας αλλά καταστρέφετε και το πλυντήριό σας. Φροντίστε κάθε πλύση να είναι μισογεμάτη ώστε να πλένονται καλύτερα τα ρούχα, να συντηρείται το πλυντήριο για περισσότερο καιρό και να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σας για να δείτε πώς θα κάνετε γρήγορες και οικονομικές πλύσεις.

Μην ανακατεύετε απορρυπαντικό με μαλακτικό.

Το μαλακτικό πρέπει να μπαίνει στη σωστή θέση του πλυντηρίου και να μην ανακατεύεται με το απορρυπαντικό. Αν το ανακατέψετε θα δείτε πως δε θα διαλυθεί και θα δημιουργήσει γκρι λεκέδες στο πλυντήριο. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του εγχειριδίου σας ώστε να έχετε το πλυντήριό σας συντηρημένο σαν καινούριο για μεγαλύτερο διάστημα.

9+1 Μυστικά που κανείς δεν σας έχει πει μέχρι σήμερα!

 1. Επαναφέρετε τα συρρικνωμένα ρούχα με μαλακτικό μαλλιών

  Η Λίντσεϊ από το Down by the Bay,σκέφτηκε πως έπρεπε να αποχωριστεί ένα αγαπημένο της φόρεμα όταν αυτό συρρικνώθηκε στο στεγνωτήριο. Ωστόσο, αφού το μούσκεψε με χλιαρό νερό και με απλό μαλακτικό μαλλιών, μπορούσε να το τεντώσει, επαναφέροντάς το στην αρχική του μορφή. Η Τζίλι από το One Good Thing είχε τα ίδια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας παιδικό σαμπουάν, για να μαλακώσει τις ίνες. Δείτε το βίντεο

 2. Βράστε λεμόνια, για να κάνετε λαμπερά τα ξεθωριασμένα λευκά

  Η βασίλισσα του Lifestyle, Μάρθα Στιούαρτ, αποκαλύπτει πώς θα κάνετε τα θαμπά λευκά ρούχα να λάμπουν και πάλι: τοποθετήστε λεμόνια σε φέτες σε μια κατσαρόλα με νερό, ώσπου να βράσουν. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τα ρούχα σας. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 1 ώρα και μετά πλύνετέ τα ως συνήθως. Για επιπλέον αποτελέσματα, αφήστε τα να στεγνώσουν στο φως του ήλιου.

 3. Προσθέστε μπάλες του τένις στο στέγνωμα σε κουβέρτες, μαξιλάρια και παπλώματα

  Αυτό το τέχνασμα επιβεβαιώνεται από την ομάδα του Lifehacker. Αν προσθέσετε δύο ή τρεις μπάλες του τένις μέσα στο στεγνωτήριο με παπλώματα, μαξιλάρια και άλλα κλινοσκεπάσματα, θα τα βοηθήσετε να παραμείνουν όμορφα και αφράτα. Επίσης, θα τα βοηθήσετε να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι  οι μπάλες του τένις είναι καθαρές.

 4. Βάλτε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου μέσα στο στεγνωτήριο

  Η Σάρα από το Budget Friendly Diva, εξηγεί πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως φύλλο στεγνώματος. Θα περάσουν 6 μήνες πριν χρειαστεί να το αλλάξετε με μια νέα μπάλα αλουμινόχαρτου.

 5. Χρησιμοποιήστε ξίδι για να μαλακώσετε τα σκληρά υφάσματα

  Σύμφωνα με την σελίδα Ask Anna, το ξύδι δεν βοηθά μόνο τα σκληρά υφάσματα να μαλακώσουν. Μπορεί επίσης να απομακρύνει τις μυρωδιές, ενώ δρα και ως αντιβακτηριδιακό.

 6. Χρησιμοποιήστε κιμωλία για να απομακρύνετε τους λεκέδες λίπους

  Το Apartment Therapy εγγυάται πως τρίβοντας λίγη κιμωλία σε ένα λεκέ πριν το πλύσιμο του ρούχου, θα απορροφήσει κάθε ενοχλητικό λίπος από κραγιόν, ή φαγητό όπως το μπέικον.

 7. Τοποθετήστε παγάκια στο στεγνωτήριο για να απαλλαγείτε από το τσαλάκωμα

  Οι αναγνώστες του Lifehacker το δοκίμασαν και επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα. Μην χρησιμοποιήσετε πολλά παγάκια, ρυθμίστε την θερμοκρασία στο ζεστό και μην γεμίσετε τον κάδο με πολλά ρούχα.

 8. Αφαιρέστε τους λεκέδες από μελάνι με λακ μαλλιών

  Η Τζίλι από το One Good Thing, εξηγεί πως το οινόπνευμα που βρίσκεται στη λακ και το απολυμαντικό χεριών, μπορεί να λειτουργήσει ως δυνατός διαλύτης. Αφού μουσκέψετε τον λεκέ με ένα από τα 2 προϊόντα, αφήστε το ρούχο για 10 λεπτά και τοποθετήστε το στο πλυντήριο ρούχων.

 9. Ρίξτε καφέ ή τσάι στα μαύρα ρούχα

  Φυσικά, θα πρέπει να το κάνετε μόνο με τα μαύρα ρούχα. Σύμφωνα με το wikiHow, προσθέτοντας 2 φλιτζάνια ενός ροφήματος από τα παραπάνω, θα βοηθήσετε να διατηρήσουν τη φυσική χρωστική τους ουσία και θα αναβιώσετε το αρχικό τους χρώμα.

 10. Ρίξτε ασπιρίνη στο πλυντήριο ρούχων

  Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται υπάρχει ένα χάπι που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο καθάρισμα των ρούχων αλλά θα τα αποτρέψει και από το γάριασμα. Η ασπιρίνη όπως αποδεικνύεται μας βγάζει ασπροπρόσωπους και στη μάχη με τους λεκέδες. Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε το γάριασμα των ρούχων δεν έχετε παρά να πάρετε 5 δισκία ασπιρίνης και να τα διαλύσετε σε 2 λίτρα νερό. Τα λευκά και ταλαιπωρημένα ρούχα θα πρέπει να μείνουν για 8-9 ώρες στο νερό έτσι ώστε να μουλιάσουν καλά. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε κατά τη διάρκεια κανονικής πλύσης του πλυντηρίου σας δισκία ασπιρίνης μαζί με το απορρυπαντικό.

  Οι λόγοι που ευθύνονται για το γάριασμα των ρούχων είναι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς είναι η τριβή και το συνεχές πλύσιμο σε «βαριά» προγράμματα που προκαλούν διαρκή τριβή με άλλα υφάσματα στο πλυντήριο. Oι κάλτσες είναι από τα ρούχα που γαριάζουν πολύ ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις μασχάλες των t-shirt.

  Επίσης, το γνωστό αναλγητικό «αγαπά» λεκέδες από αίμα και τους καταπολεμά μέσα σε 2 μόνο ώρες. Η διαδικασία απλή. Διαλύστε σε κρύο μόνο νερό δισκία ασπιρίνης και μουλιάστε για περίπου 2 ώρες το λερωμένο ρούχο.

  Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε λεκέ από αίμα με καυτό νερό. Η πρωτεΐνη που περιέχει το αίμα αντιστέκεται στο καυτό νερό και συγκεντρώνεται με αποτέλεσμα ο λεκές να γίνει ακόμα πιο δύσκολος στην αφαίρεσή του.

 

ΠΗΓΕΣ : wikiHow, One Good Thing, Apartment Therapy, Spiros Soulis, Ask Anna, Lifehacker, Down by the Bay, Budget Friendly Diva

καθαρά ρούχα, Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων, κακή μυρωδιά πλυντήριο ρούχων, μούχλα στο πλυντήριο ρούχων, μυρωδάτα ρούχα, μυστικά για καθαρά ρούχα, Πλυντήριο ρούχων, συντήρηση πλυντηρίου ρούχων