fbpx
Skip to main content
Καθαρισμός Χαλιών Βάρη

Αγορά χαλιών

Χειροποίητο, μηχανοποίητο, ή ημι-χειρός?

Η ερώτηση αυτή προκείπτει κάθε φορά που σκεφτόμαστε αν και ποιο χαλί να αγοράσουμε. Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση των τριών αυτών κατηγοριών.

Αν είμαστε προ των πυλών μιας αγοράς χαλιού πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κάποιους παράγοντες που πιθανόν να μας οδηγήσουν σε μία σοφότερη επιλογή και να αξιοποιήσουμε σωστά τα χρήματά μας .

Μηχανοποίητα χαλιά

Στην κατηγορία των μηχανοποίητων χαλιών τα πράγματα είναι απλά, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως την σύνθεση τους. Πρώτα επιλέγουμε τα σχέδια της αρεσκείας μας. Στα μηχανοποίητα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα. Έπειτα ρωτάμε και ελέγχουμε την σύνθεσή τους από τις ετικέτες του κατασκευαστή, που θα πρέπει να υπάρχουν. Το καλύτερο θα είναι να επιλέξουμε ένα χαλί με σύνθεση 100 % από φυσικές ίνες (μαλλί, μετάξι, βαμβάκι, λινό) ή τουλάχιστον άνω του 50 με  %. Βέβαια ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν διάφορες ποιότητες μαλλιού. Από κει και πέρα η επιλογή θα γίνει βάση του τι μπορούμε να αγοράσουμε, βάσει της τιμής του.

Αν τώρα έχουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα μπορούμε να μιλήσουμε για αγορά χειροποίητων χαλιών τα οποία αν και είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβά, αξίζει τον κόπο να τα αποκτήσουμε.

Χειροποίητα χαλιά

Στα χειροποίητα τώρα, για να αναγνωρίσουμε τις διαφορετικές ποιότητες θα πρέπει να κοιτάξουμε πάλι την σύνθεση τους όπως και στα μηχανής.

Χαλιά από μετάξι είναι πολύ πιο ακριβά από τα μαλλί-μετάξι και αυτά με την σειρά τους, από τα ολόμαλλα. Ένα σημείο διάκρισης της ποιότητας είναι οι κόμποι ύφανσης που έχει ανά τετραγωνικό μέτρο (αυτοί φαίνονται αν γυρίσουμε το χαλί από την πίσω πλευρά). Καθορίζουν την δουλειά που έχει γίνει σ’ αυτά κατά την ύφανση. Χαλιά με περισσότερους κόμπους ανά τετραγωνικό είναι ακριβότερα, άρα και ανώτερης ποιότητας από χαλιά με λιγότερους κόμπους ανά τετραγωνικό. Έτσι πολλές φορές, δύο χαλιά μας φαίνονται ίδια, αλλά η διαφορετική τιμή τους μας πονηρεύει. Αν ρωτήσουμε τον πωλητή, θα μας πει πόσους κόμπους έχει το καθένα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι για να συγκρίνουμε την ποσότητα των κόμπων σε δύο χαλιά θα πρέπει να είναι του ίδιου τύπου (πχ. και τα δύο Μπουχάρα).

Άλλος ένα παράγοντας είναι η ευαισθησία τους στην υγρασία. Υπάρχει στο εμπόριο ένας σημαντικός αριθμός (βάση της πείρας μας 35% περίπου) χειροποίητων χαλιών, στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί νήματα με βαφές ευαίσθητες ως προς την υγρασία. Αν αποφύγουμε την επιλογή αυτών μπορούμε να γλιτώσουμε από πιθανές ανεπανόρθωτες βλάβες που θα προκληθούν από ένα ατύχημα ή από καθάρισμα σε ένα ανειδίκευτο καθαριστήριο. Έτσι, καλύτερα να ζητάμε χαλιά τα οποία να μπορούν να πλυθούν με νερό.

Για όλες αυτές τις πληροφορίες που ενδεχομένως χρειαζόμαστε, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τους ειδικούς, τους οποίους θα πρέπει και να εμπιστευόμαστε από το μαγαζί που θα πραγματοποιήσουμε την αγορά ή ακόμα και από ένα έμπειρο καθαριστήριο, όπως το δικό μας, με ένα τηλεφώνημα στα γραφεία μας. Θα είναι κρίμα να δαπανήσουμε χρήματα ,αρκετά στην περίπτωση των χειροποίητων, και να μην μείνουμε τελικά ευχαριστημένοι.

Ημιχειροποίητα χαλιά

Υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία χαλιών που είναι τύπου χειρός τα λεγόμενα ημι-χειροποίητα (hand tufted).

Λέγονται έτσι γιατί κατασκευάζονται στο χέρι μεν, αλλά με μηχανικό τρόπο (πιστόλι) δε. Η κατασκευή τους γίνεται με μηχανικό πέρασμα του νήματος στη βάση, η οποία λειτουργεί ως στημόνι. Μετά το πέρασμα του νήματος και της δημιουργίας του σχεδίου, περνιέται κόλλα (latex) από πίσω, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημιούργημα. Στο τέλος μπαίνει και αντίστοιχη λινάτσα ή κάποιο άλλο πανί, ώστε να δημιουργήσει μία ωραία πίσω όψη. Η σύνθεση ποικίλει και στην κατηγορία αυτή, των ημι-χειροποίητων χαλιών.

Ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού για τα ημιχειροποίητα, λόγω της κόλλας (δεν επιδέχεται πάνω από 25 % υγρασία) είναι το στεγνό καθάρισμα. Ο καθένας όμως αντιλαμβάνεται πως μετά από συνεχόμενη χρήση χρόνων, το πλύσιμο είναι αναπόφευκτο.