fbpx
Skip to main content

Χέρια και υγεία | Πότε και γιατί, πρέπει να τα πλένουμε ?

Έρευνες έχουν αποκάλυψει ότι μόνο το 12% των ανθρώπων, ή ένας στους 8, πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό! Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι σημαντικές.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποκύπτουν σε ασθένειες όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, πλειοψηφία των οποίων μπορούν να προληφθούν με σωστό πλύσιμο των χεριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πιο επικίνδυνα βακτήρια στα χέρια μας από ό,τι στα δημόσια παγκάκια και στις κυλιόμενες σκάλες.

Τα δείγματα που λαμβάνονται και ελέγχονται, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, λαμβάνονται από :

  • παγκάκια,
  • φθαρμένα και βρώμικα επιβαίνοντα παιδικά παιχνίδια,
  • τραπέζια,
  • καρεκλάκια
  • κυλιόμενες σκάλες

και έχουν μόλις και μετά βίας, ελάχιστα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία βρέθηκαν σε αυτά. Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν μόνο 10 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό ή και λιγότερο.

Ως εκ τούτου, αν θέλετε να είστε ασφαλής από τους κινδύνους αυτούς, απλά περάστε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα στο νεροχύτη, πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι τα 15 δευτερόλεπτα από το πλύσιμο των χεριών, το οποίο είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από όλα τα βακτήρια των χεριών σας.

Εάν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν να αρχίσετε τακτικό πλύσιμο των χεριών σας, θα απαριθμήσουμε μερικούς λόγους για να το επανεξετάσετε.

10 αλήθειες για τα μικρόβια που κουβαλούν τα χέρια μας

  1. Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες (οι ώρες αντοχής αυξάνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος) στα χέρια σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε κάποιο απολυμαντικό χεριών.
  2. Περιττώματα μπορεί να βρεθούν επάνω στα χέρια μας, ακόμη και χωρίς να τα αγγίξετε. Μπορούν να μεταφερθούν από τις τουαλέτες και πολλές άλλες επιφάνειες που άλλοι έχουν αγγίξει.
  3. Κατάποση επιβλαβών βακτηρίων, από άπλυτα χέρια, είναι η πιο κοινή αιτία για τη διάρροια.
  4. Τα βακτήρια από τα κόπρανα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ασθένειες σε χέρια, πόδια και στόμα, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  5. Καθημερινά και ασυνείδητα αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Αυτά είναι τα μέρη του σώματος, όπου τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν και να τα μολύνουν. Φυσικά, τα βακτήρια θα προέλθουν από τα άπλυτα χέρια μας.
  6. Μικρόβια από τα χέρια που δεν έχουν πλυθεί, μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια των υπολογιστών, κουπαστές, επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτά τα μικρόβια θα μπορούν εύκολα να μεταδωθούν στους άλλους ανθρώπους.
  7. Μικρόβια από άπλυτα χέρια μπορούν να μεταφερθούν και να πολλαπλασιαστούν σε τρόφιμα και ποτά. Αφού συμβεί αυτό θα μολύνουν το άτομο που θα καταναλώσει τα μολυσμένα τρόφιμα.
  8. Περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από πνευμονία και διάρροια κάθε χρόνο.
  9. Τα μικρόβια μπορούν επίσης να μεταφερθούν στα χέρια σας, αν κάποιος βήξει ή φταρνισθεί σε μια επιφάνεια ή κάποιο αντικείμενο που πρόκειται να αγγίξετε.
  10. Για κάθε cm² του χεριού σας, υπάρχουν 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Επομένως, συνιστάται να πλένετε τα χέρια σας συχνά και πάντα πριν από κάθε γεύμα!

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών μας

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μόνο όταν αυτά είναι εμφανώς λερωμένα! Αλλιώς εφαρμόστε αλκοολούχο αντισυπτικό.

  • Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με το τρεχούμενο νερό.
  • Λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού για να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών μας.
  • Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους.

  • Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό.
  • Στεγνώνουμε καλά με χειροπετσέτα μίας χρήσης.
  • Χρησιμοποιούμε την χειροπετσέτα για να κλείσουμε την βρύση
  • Τα χέρια μας είναι καθαρά και ασφαλή

Καθαριότητα χεριών και ασθενείς

Όταν έχουμε να διαχειρισθούμε ασθενείς προκύπτει το εξής βασικό ερώτημα. Μπορώ να παρέχω βοήθεια σε ασθενή ή να τον περιθάλψω χωρίς να κινδυνεύσω να κολλήσω κάτι εγώ αλλά και χωρίς να επιβαρύνω την υγεία του με τα τυχόν μικρόβια που κουβαλάω?

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά, τα 5 βασικά βήματα υγιεινής χεριών.

Καθαρίζουμε τα χέρια μας πάντα :

  1. πριν την επαφή με τον ασθενή, για να προστατεύσουμε από παθογόνα μικρόβια που μεταφέρονται με τα χέρια μας.
  2. πριν από κάθε καθαρό ή άσηπτο χειρισμό, για να προστατευτείς εσύ και ο ασθενής, από πιθανή μεταφορά μικροβίων σε εσένα ή αυτόν.
  3. μετά από την έκθεση σε σωματικά υγρά του ασθενή, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από παθογόνα μικρόβια του ασθενή.
  4. μετά από την επαφή με τον ασθενή, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από παθογόνα μικρόβια του ασθενή.
  5. μετά από την επαφή με το άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενή, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από παθογόνα μικρόβια του ασθενή.

ΠΗΓΕΣ:  ΚΕΕΛΠΝΟ , LinkedIn

καθαρισμός χεριών, πλύσιμο χεριών, υγεία, υγιεινή, χέρια, χέρια και υγεία, χεριών