fbpx
Skip to main content

Πώς να επιλέξετε χαλιά για το σπίτι! Οδηγός αγοράς χαλιού και πώς να διαλέξετε ταπητοκαθαριστήριο!

Τα χαλιά τα επιλέγουμε και τα χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις συνήθειες της καθημερινότητας μας και τον χώρο που ζούμε.

Παρακάτω θα δείτε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη χρήση τους, το πώς επιλέγουμε σωστά το χαλί που πρόκειται να αγοράσουμε και πώς επιλέγουμε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για την επαγγελματική συντήρηση των χαλιών μας.

Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι χρήσης των αντικειμένων που αγοράζουμε. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στα χαλιά.

Ο ένας είναι ο τρόπος της “βιτρίνας”. Δηλαδή, αγοράζουμε ένα χαλί που μας άρεσε πολύ και φροντίζουμε να το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο, το οποίο δεν “πατιέται” πολύ, ή δεν είναι ο κύριος χώρος που χρησιμοποιούμε καθημερινά. 

Αυτός είναι ένας τρόπος που σίγουρα θα προστατεύσει το χαλί μας, αφού τίποτα τελικά δεν θα έρθει σε επαφή μαζί του. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως ακόμη και αυτά τα χαλιά , θα πρέπει να τα σκουπίζετε και να τα συντηρείτε, το ίδιο συχνά με τα υπόλοιπα τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά.
Ο λόγος είναι ότι τα καυσαέρια, τα στερεά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων και η οικιακή σκόνη είναι παράγοντες που δεν ελέγχονται, οπότε θα πρέπει να απαλλάσσουμε τακτικά τα πολύτιμα χαλιά μας από αυτούς τους βλαβερούς, για την υγεία τους, παράγοντες.

Ο άλλος είναι ο τρόπος της κανονικής χρήσης του. Αυτόν επιλέγουμε και εμείς προσωπικά, διότι δεν συνηθίζουμε να δαπανούμε χρήματα για αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Το στρώνετε στον κύριο χώρο των δραστηριοτήτων σας, ζείτε με αυτό και όταν πρέπει, φροντίζετε για την σωστή συντήρησή του.
Η επιπλέον φθορά που θα προέλθει από τις αυξημένες ώρες χρήσης θα είναι μηδαμινή, αν είστε τυπικοί με την συντήρησή του. Μην φοβηθείτε να “χρησιμοποιήσετε” ακριβά χαλιά στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να το κάνετε με μέτρο και σεβασμό! Αποφύγετε τα λερωμένα παπούτσια, φαγητά και τα ανεκπαίδευτα κατοικίδια ζωάκια. Αν πάλι δεν σας αρέσουν οι περιορισμοί, κανένα πρόβλημα, απλά θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στους ειδικούς συχνότερα. Για όλα υπάρχουν λύσεις!

Πώς επιλέγουμε σωστά το χαλί που θα αγοράσουμε;

Η αγορά ενός χαλιού φαίνεται εύκολη, αλλά για να γίνει επιτυχημένα, πρέπει να γίνει συγκροτημένα και με σχέδιο.

Η διαδικασία αγοράς ενός χαλιού περιλαμβάνει 7 βασικά στάδια.

  1. Σκεφτείτε ποια είναι η ανάγκη σας.
  2. Μετρήστε τις διαστάσεις του χώρου που θέλετε να καλύψετε.
  3. Σκεφτείτε την χρήση που θα έχει (τραπεζαρία, σαλόνι, κατοικίδια, τζάκι κλπ).
  4. Υπολογίστε τα χρήματα που θέλετε να δαπανήσετε για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης.Από αυτό το στάδιο μπορείτε να προσδιορίσετε αν θα κινηθείτε για χειροποίητο ή μηχανοποίητο χαλί.
  5. Κάντε έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο και σε μαγαζιά που πουλάνε χαλιά.
  6. Από την έρευνα αγοράς, την διακόσμηση του σπιτιού και την οικονομική δυνατότητα που έχετε την συγκεκριμένη στιγμή, επιλέξτε το είδος, το σχέδιο και το χρώμα που σας αρέσει.
  7. Αγοράστε το πολυπόθητο χαλί!

Για να μείνει το χαλί που αγοράσατε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, λαμπερό, καθαρό και αφράτο, φροντίστε επιμελώς για την ορθή και τακτική συντήρησή του.

  • Καθιερώστε τακτική απορρόφηση, με την οικιακή ηλεκτρική σκούπα, των στερεών ρύπων και της σκόνης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Εμπιστευθείτε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για έναν βαθύ καθαρισμό μια φορά το χρόνο περίπου. Αν το χαλί χρησιμοποιείται καθημερινά και περνάτε αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι σας, ο ετήσιος επαγγελματικός καθαρισμός είναι το μυστικό της μακροζωίας του. Αν πάλι το χαλί τοποθετηθεί σε χώρο δευτερευούσης σημασίας και χρήσης, μπορεί -εφόσον γίνεται σωστά η εβδομαδιαία συντήρησή του- να καθαριστεί επαγγελματικά κάθε δύο το πολύ χρόνια.

Σας προτείνουμε να δείτε ακόμα, όλα τα μυστικά για την συντήρηση των χαλιών στο σπίτι!

Πώς επιλέγω ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο και πώς μπορώ να είμαι σίγουρος;

Κανένα χαρτί και καμία εμπειρία δεν μας διασφαλίζει από το ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε όλους. Όμως, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας με ανειδίκευτους ανθρώπους, για τον καθαρισμό των χαλιών.

Κατά την επιλογή συνεργάτη/ταπητοκαθαριστηρίου πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Να είναι μέλος του σωματείου ταπητοκαθαριστηρίων «Η ΑΤΤΙΚΗ», καθώς είναι ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας, πανελλαδικά, ο οποίος διενεργεί ενημερώσεις και επιμορφώσεις στον κλάδο.
  • Να έχει πιστοποίηση δεξιοτήτων καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών, από την TUV AUSTRIA. Πρόκειται για τη μόνη έγκριτη και αναγνωρισμένη πιστοποίηση, πανελλαδικά για το αντικείμενό μας. Από το 2015 τα περισσότερα μέλη του σωματείου εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν από τον συγκεκριμένο φορέα.
  • Να αναγράφει σε όλα του τα έγγραφα παραλαβής και παράδοσης και στα διαφημιστικά έντυπα, τα στοιχεία της επιχείρησης και κυρίως την διεύθυνση της έδρας.
  • Να μπορεί να εκτελέσει κάθε λογής εργασία σε χαλιά και να μην αποφεύγει τις εξειδικευμένες εργασίες.
  • Να έχει τουλάχιστον 10 χρόνια ιστορία/εμπειρία.

Και προ πάντων, να μην επιλέγετε καθαριστήριο μόνο βάσει των χρεώσεων, καθώς αρκετές φορές συμβαίνει το φαινομενικά «φθηνό» να αποβεί πολύ ακριβότερο!

αγορά, συντήρηση, φροντίδα, χαλί, χαλιού, χρήση