fbpx

Τα χαλιά στην καθημερινότητα μας – Τρόποι χρήσης – Συμβουλές αγοράς

Τα χαλιά τα επιλέγουμε και τα χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις συνήθειες της καθημερινότητας μας και τον χώρο/σπίτι που ζούμε.

Δείτε παρακάτω τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την χρήση τους, το πώς επιλέγουμε σωστά το χαλί που πρόκειται να αγοράσουμε και πώς επιλέγουμε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για την επαγγελματική συντήρηση των χαλιών μας.

Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι χρήσης των αντικειμένων που αγοράζουμε. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στα χαλιά.

Ο ένας είναι ο τρόπος της “βιτρίνας”. Δηλαδή, αγοράζουμε ένα χαλί που μας άρεσε πολύ και φροντίζουμε να το τοποθετήσουμε σε ένα σημείο, το οποίο δεν “πατιέται” πολύ, ή δεν είναι ο κύριος χώρος που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ή πολύ περισσότερο, βάζουμε κανόνες “μη χρήσης” του συγκεκριμένου χαλιού. Αυτός είναι ένας τρόπος που σίγουρα θα προστατεύσει το χαλί από το οτιδήποτε, αφού τίποτα τελικά δεν θα έρθει σε επαφή μαζί του. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως ακόμη και αυτά τα χαλιά , θα πρέπει να τα σκουπίζετε και να τα συντηρείτε, το ίδιο συχνά με τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ο λόγος είναι απλός. Τα καυσαέρια, τα στερεά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων και η οικιακή σκόνη είναι παράγοντες που δεν ελέγχονται. Οπότε θα πρέπει να απαλλάσσουμε τακτικά τα πολύτιμα χαλιά μας από αυτούς τους βλαβερούς, για την υγεία τους, παράγοντες.

Ο άλλος είναι ο τρόπος της κανονικής χρήσης του. Αυτόν επιλέγουμε και εμείς προσωπικά, διότι δεν συνηθίζουμε να δαπανούμε χρήματα για αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Το στρώνετε στον κύριο χώρο των δραστηριοτήτων σας, ζείτε πάνω και μαζί με αυτό και όταν πρέπει, φροντίζετε για την σωστή συντήρησή του. Η επιπλέον φθορά που θα προέλθει από τις αυξημένες ώρες χρήσης θα είναι μηδαμινή, αν είστε τυπικοί με την συντήρησή του. Μην φοβηθείτε να “χρησιμοποιήσετε” ακριβά χαλιά στην καθημερινότητά σας. Κάντε το με μέτρο και σεβασμό! Αποφύγετε τα λερωμένα παπούτσια, φαγητά και τα ανεκπαίδευτα κατοικίδια ζωάκια. Αν πάλι δεν σας αρέσουν οι περιορισμοί, κανένα πρόβλημα, απλά θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στους ειδικούς συχνότερα. Για όλα υπάρχουν λύσεις!

Πως επιλέγουμε σωστά, ποιό χαλί θα αγοράσουμε?

Η αγορά ενός χαλιού φαίνεται εύκολη, αλλά για να γίνει επιτυχημένα και να μην νοιώσουμε καμία στιγμή ότι πετάξαμε τα χρήματά μας, πρέπει να γίνει συγκροτημένα και με σχέδιο.

Η διαδικασία αγοράς ενός χαλιού περιλαμβάνει 7 βασικά στάδια.

 • Σκεφθείτε ποια είναι η ανάγκη σας.
 • Μετρήστε τις διαστάσεις του χώρου που θέλετε να καλύψετε.
 • Σκεφθείτε την χρήση που θα έχει (τραπεζαρία, σαλόνι, κατοικίδια, τζάκι κλπ).
 • Υπολογίστε τα χρήματα που θέλετε να δαπανήσετε για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης. Από αυτό το στάδιο μπορείτε να προσδιορίσετε αν θα κινηθείτε για χειροποίητο ή μηχανοποίητο χαλί.
 • Κάντε έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο και σε μαγαζιά που πουλάνε χαλιά.
 • Από την έρευνα αγοράς, την διακόσμηση του σπιτιού και την οικονομική δυνατότητα που έχετε την συγκεκριμένη στιγμή επιλέξτε το είδος, το σχέδιο και το χρώμα που σας αρέσει.
 • Ψωνίστε το πολυπόθητο χαλί!

Για να μείνει το χαλί που αγοράσατε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δηλαδή λαμπερό, καθαρό και αφράτο, φροντίστε επιμελώς για την ορθή και τακτική  συντήρησή του.

 • Καθιερώστε τακτική απορρόφηση, με την οικιακή ηλεκτρική σκούπα, των στερεών ρύπων και της σκόνης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 • Εμπιστευθείτε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για έναν βαθύ καθαρισμό κάθε ένα χρόνο περίπου. Αν το χαλί χρησιμοποιείται καθημερινά και γενικά ζείτε αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι σας, ο ετήσιος επαγγελματικός καθαρισμός είναι το μυστικό της μακροζωίας του. Αν πάλι τα χαλί τοποθετηθεί σε χώρο δευτερεύοντος σημασίας και χρήσης, μπορεί εφόσον γίνεται σωστά η εβδομαδιαία συντήρησή του να καθαρισθεί επαγγελματικά κάθε δύο -το πολύ- χρόνια.

Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για την συντήρηση των χαλιών στο σπίτι!

Πως επιλέγω ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο και πως μπορώ να είμαι σίγουρος ?

Κανένα χαρτί και καμία εμπειρία δεν μας διασφαλίζει από το ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε όλους. Όμως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας με ανειδίκευτους ανθρώπους ή και απατεώνες, για τον καθαρισμό των χαλιών.

Κατά την επιλογή συνεργάτη/ταπητοκαθαριστηρίου πρέπει να προσέξετε τα εξής :

 • Να είναι μέλος του σωματείου ταπητοκαθαριστηρίων «Η ΑΤΤΙΚΗ». Καθώς είναι ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας, πανελλαδικά, ο οποίος διενεργεί ενημερώσεις/επιμορφώσεις στον κλάδο.
 • Να έχει πιστοποίηση δεξιοτήτων καθαρισμού ταπήτων και ταπετσαριών, από την TUV AUSTRIA. Καθώς είναι η μόνο έγκριτη και αναγνωρισμένη πιστοποίηση, πανελλαδικά για το αντικείμενό μας. Από το 2015 τα περισσότερα μέλη του σωματείου πέρασαν εκπαίδευση και πήραν πιστοποιήσεις από τον συγκεκριμένο φορέα.
 • Να αναγράφει σε όλα του τα χαρτιά παραλαβής/παράδοσης – διαφημιστικά, τα στοιχεία της επιχείρησης και κυρίως την διεύθυνση της έδρας.
 • Να μπορεί να εκτελέσει κάθε λογής εργασία σε χαλιά και να μην αποφεύγει τις εξειδικευμένες εργασίες.
 • Να έχει τουλάχιστον 10 χρόνια ιστορία/εμπειρία.

Και προ πάντων, να μην επιλέγετε καθαριστήριο μόνο βάσει των χρεώσεων και γενικά της τιμής ανά τετραγωνικό, καθώς αρκετές φορές συμβαίνει το φαινομενικά «φθηνό» να αποβεί πολύ-πολύ ακριβότερο!

αγορά, συντήρηση, φροντίδα, χαλί, χαλιού, χρήση

Ταπητοκαθαριστήρια Μαυρίδη
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
TUV Austria
WOOLSAFE APPROVED SERVICE PROVIDER
IICRC CERTIFIED
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ Η ΑΤΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ 11, 13341 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ, 210.27.20.045

NEWSLETTER

©2021 mavridis-carpets.gr | All Rights Reserved

dual.design